Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]pytanie dotyczące połączenia z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yaotzin
Witam tworzę bazy danych dla systemów operacyjnych wykorzystując języki obiektowe np. JAVA czy też C# i tam zazwyczaj wystarcza wykonać jedno połączenie z bazą danych, a następnie w kolejnych funkcjach wywoływać kolejne zapytania do bazy itp. Nasuwa mi się w związku z tym pytanie czy tworząc aplikację bazodanową w PHP jest możliwość wywołania tylko jednego połączenia z bazą danych na całą aplikację. Chodzi mi oto, iż serwer działa tak iż wykonuje dany skrypt i po jego zakończeniu zamyka połaczenie z bazą, a mnie interesuje taka sytuacja abym do minimum mógł ograniczyć nawiązywanie połaczenia z bazą danych. Czyli mam serwis i na przykład na cały serwis wykonuję tylko jedno połączenie questionmark.gif Czy jest to możliwe ogólnie rzecz biorąc, bo z tego co wiem nawiązywanie połączenia z bazą najbardziej obciąża serwer (nie liczącz niezoptymalizowanych zapytań itp smile.gif)

Ewentualnie może ktoś opowie w jaki sposób on sobie radzi z połączeniami z bazą danych jak to Wy realizujecie questionmark.gif

P.S. domyślam się że nie jestem pierwszym który oto pyta, ale jakos nie znalazłem wątku który by mnie zadowolił jeśli chodzi o odpowiedź. :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.