Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] różnica pomiędzy wersjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateekk
Cześć!

Przed kilkoma minutami skapnąłem się, że uczyłem się MYSQL w wersji 3.x. I jestem w kropce, gdyż na prawie każdym serwerze wykorzystywany jest mysql w wersji 4.x, tak więc rodzi się tutaj pytanie:

CO ZROBIĆ questionmark.gif

Najlepiej to chyba byłoby poznać róznice - podobieństwa pomiędzy wersjami i wyedytować kod w plikach... tak więc czy mógbły mi ktoś pomóc znaleźć odpowiedz na pytania:

1. Czy opłaca się dalej uczyć MYSQL 3.x, czy już przerzucać się na 4.x. ?

2. Czy jest możliwość, aby na serwerze zainstalować wersje 3.x i czy jest to "mądre" ?

3. Gdzie znajdę manual, który jasno i czytelnie przedstawi różnice między wersjami i z którego łatwo się dowiem jak pozmieniać "stare" na "nowe"

Pozdrawiam winksmiley.jpg
phpion
1. Nie, teraz jest już MySQL w wersji 5
2. Patrz wyżej
3. mysql.com?
mateekk
Cytat(phpion.com @ 7.06.2007, 20:54:35 ) *
3. mysql.com?

a nie ma czegoś po polsku questionmark.gif
webdice
Po polsku.
mateekk
Cytat(webdicepl @ 7.06.2007, 21:05:02 ) *

ile płącą ci za reklamę questionmark.gif haha.gif

a tak na poważnie.... jak taki "mondry" z gugli to pokaż że sam umiesz szukać :]
phpion
Ty to niezły agent jesteś (o sorry, Pan). Nie chce ci się nawet palcem ruszyć żeby poszukać? Mysql.com chyba jest najrzetelnieszym źródłem informacji...
mateekk
no to może troszkę mniej chamsko:

czy spadłaby Ci korona z głowy gdybyś mi łaskawie podpowiedział jaką frazę mam wprowadzić w zareklamowaną przez kolege webdicepl wyszukiwarkę, aby zaspokoić pragnienie zdobycia wiedzy i odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania ?
phpion
No widzisz, jak chcesz to potrafisz.
Jednak poszukaj sobie sam.
Albo... żeby nie było, że nabijam posty: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/news-5-0-x.html
mateekk
Cytat(phpion.com @ 7.06.2007, 22:08:42 ) *
No widzisz, jak chcesz to potrafisz.
Jednak poszukaj sobie sam.
Albo... żeby nie było, że nabijam posty: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/news-5-0-x.html

z poczatku chciałem przeprosić za moje beznadziejne - dziecinne zachowanie, ale byłem już tak poddenerwowany, że nie panowałem nad emocjami i co na myśl przyszło, to zaraz przelałem na klawiaturę.. mam nadzieje ze mi wybaczycie moje zachowanie, oraz przyjmiecie moje podziękowanie smile.gif

dzięki wam mogę dalej kontynuować swoją pracę, gdyż znalazłem na podanej stronie informacje, których szukałem smile.gif

pozdrawiam i przepraszam jeszcze raz
Mateekk
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.