A więc tak:
Mam plik CSV o takiej mniej-więcej strukturze:
Kod
#Imie i nazwisko;Wpłata/wypłata;Stan;Wartość
** Klasa I;;;
Andrzej Andrzejczak;2;1;2.60
Bogdan Bogdanek;1;1;2.60
** Klasa II;;;
* A;;;
Celina Celińska;1;1;233.70
Dariusz Darecki;0;1;155.15
Edward Edwarczyk;1;1;395.90
* B;;;
Filip Filipiak;1;1;299.99
Grzegorz Grzegorzewski;2;0;473.72
Halina Haliniak;1;1;286.99
** Klasa I;;;
Andrzej Andrzejczak;2;1;2.60
Bogdan Bogdanek;1;1;2.60
** Klasa II;;;
* A;;;
Celina Celińska;1;1;233.70
Dariusz Darecki;0;1;155.15
Edward Edwarczyk;1;1;395.90
* B;;;
Filip Filipiak;1;1;299.99
Grzegorz Grzegorzewski;2;0;473.72
Halina Haliniak;1;1;286.99
Legenda:
Listę wszystkich uczniów przedzielają wiersze określające przynależność ucznia do danej klasy(kategorii) i symbolu klasy (podkategorii). Nazwy kategorii poprzedzone są dwoma znakami gwiazdki * a podkategorii jednym znakiem gwiazdki.
W pierwszym wierszu znajduje się legenda pliku poprzedzona znakiem komentarza #.
Kodowanie polskich znaków w formacie Win-1250.
/************************************************/
Oto co muszę zrobić:
1. skryptem przekonwertować treśc pliku z kodowania Win-1250 na UTF-8 lub ISO 8859-2
2. wgrać do bazy zawartośc pliku: czyli skrypt sprawdza czy dany uczeń jest w bazie, jesli jest to aktualizacja danych, jeśli nie ma daodanie do bazy i/lub utworzenie kategorii. Plik bedzie wgrywany z serwera. Czyli ma być okienko w formularzu, gdzie podaj sie adres pliku.
/************************************************/
Gdy wrócę wieczorem to pokarze mój kod, który robiłam... Jak narazie to on dodaje lub aktualizuje... Albo raczej Dodaje pisząc ze aktualizuje albo na odwrót.
=== EDIT ===
oto mój kod
<?php //include "header.php"; include "conf.php"; { $filename=$_POST['filename']; $licznik = 0; { if($data[0][0]=='#') continue; if($data[0][0]=='*') continue; if($data[0]!="$imie") { $import="INSERT skladka (imie,wplata,stan,wartosc) values('$data[0]','$data[1]','$data[2]','$data[3]')"; } else { $query="UPDATE skladka SET imie='$data[0]', wplata='$data[1]', stan='$data[2]', wartosc='$data[3]]' WHERE imie='$imie'"; } $licznik++; } } else { } ?>
Tak jak pisałam... on dodaje, czasem aktualizuje i nie wiem od czego to zależy.. a już na serio nie wiem jak zrobić aby dodawał do odpowiednich kategorii