Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] polskie znaki w tytule
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Ignaces
witam,
Okay zacząłem niedawno interesować się trochę symfony. No i mam mały problem bo o ile zmiana kodowania jest prosta i przyjemna bo wystarczy w pliku view.yml dodać content-type: text/html; charset=iso-8859-2 i już mam w dokumencie polskie znaki to jednak mam problem z tytułem, keywordsa-mi itp. bo gdy daje np:
metas:
title: moje artykuły
robots: index, follow
description: moje artykuły
keywords: artykuły
language: pl
to niestety ł nie jest wyświetlane poprawnie. Miał ktoś kiedyś tego typu problem. Wiecie może gdzie trzeba coś zmienić? Niestety nie moge o tym nic znaleźć w dokumentacji..sad.gif z góry dziękuje
defrag
Ja nie wiem co wszyscy maja z tym iso-8859-2. Odkad przeszedlem na utf8 nigdy nie mialem zadnego problemu z kodowaniem. Symfony domyslnie uzywa utf8. Jestes pewnien ze kodowanie pliku jest takie samo jak meta?
strife
A co Ci się wyświetla zamiast polskich znaków? Napewno ten dokument zapisujesz z dobrym kodowaniem ? No i ostatnie pytanie, po co Ci ISO-8859-2 ?
SongoQ
To jest problem nie tylko z iso rowniez z UTFem, wtedy z tego co pamietam pokazuje encje. Nie wiem dokladnie bo nie czytalem jak z tym radzi sobie google ale dla wlasnych potrzeb aby to poptawic musialem zmodufikowac core wsumie to bylo zakomentowanie lini w response. Gdzies na sf byl juz ten temat poruszany. Z tego co pamietam to problem pojawia sie tylko przy response z yml z bazy juz jest ok.
Ignaces
iso użyłem dlatego że z utf-em nie działał ten yml i myślałem że może to jest problem.

No właśnie z utf-em działało wszystko dobrze tzn z bazy czytało i zapisywało bez problemu. tylko ta meta jest konfigurowana w pliku yml i tego plilku juz dobrze nie czyta (no właśnie dokładnie pokazuje mi encje). skoro mówisz ze google-> to tam było coś z użyciem iconv chyba o ile dobrze kojarze. okay to pogrzebie w core -> myślałem że da się prościej;) .
SongoQ
Jak chesz to przypomnij mi wieczorem to CI podesle to sobie poprawisz.
SongoQ
@strife Wylecialo mi to z glowy. Dzieki za wrzucenie linka na forum.
Ignaces
musze przyznać, że dzięki temu przykłądowi zrozumiałem jak te struktury symfony rozgryzać:) i w ogóle co, gdzie, jak:) W każdym razie mam polskie znaki w tytułach i myślę że dopisywani sobie obsługi kolejnych elementów nie będzie już teraz dla mnie problemem=)
Dzięki wielkie:)

pozdro

// chyba za szybko uznałem ze jest dobrze..:/ działaja znaki polskie ale nie wszystkie:/ ciągle mam problem z ś ą ź.. nie wiem czemu tylko te trzy:( może coś zchrzaniłem w tych skryptach.. ale nie zbytnio wiem co tam można było:/ kombinowałem teraz jeszcze zmieniając kodowania na iso, potem znowu wrociłem do utf.. i ciągle źle:/
sticker
problem jak bumerang wraca smile.gif

Mam problem z kodowaniem,
strona utf, adres np: http://www.findit.com.pl/job/show/id/67.html i tam poleć znajomemu, symfony sfMail wysyłam i brak polskich znaków kodowanie action.class.php utf Jakas podpowiedź ?

1. <?php
  2. $m = new sfMail();
  3. $m->setCharset("utf-8");
  4. $m->setSender("FindIT.com.pl");
  5. $m->setFrom("FindIT.com.pl");
  6. $m->setContentType("text/html");
  7. $m->setBody($sendmsg);
  8. ?>

dodam jeszcze tyle że jak przekaże parametr który wysłałem formem do view to jest wyświetlany poprawnie czyli tak jakby kodowanie w środku akcji było złe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.