Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak Sprawdzic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bambolo
Witam meczy mnie to jak sprawdzoc a raczej dopisac fragment kodu do tego ponizej tak aby sprawdzał przed uploadem czy dany plik juz istnieje na serwerze prosze o pomoc miłych duszków sieciowych
  1. <?php
  2. if( $img!='noimage.gif' )
  3.  {
  4. list($width, $height) = getimagesize($_FILES['img']['tmp_name']);
  5. if(($_FILES['img']['type'] == 'image/pjpeg' || $_FILES['img']['type'] == 'image/jpg' || $_FILES['img']['type'] == 'image/jpeg'|| $_FILES['img']['type'] == 'image/png'|| $_FILES['img']['type'] == 'image/gif') && $width < 300 && $height < 1300)
  6. {
  7.  move_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'], 'obrazki/' . $_FILES['img']['name']) or die('Error moving image...');
  8. ?>

Pozdrawiam
kicaj
is_uploaded_file()
bambolo
myslałem ze ktoś uf funkcje zastosuje mi w tym kodzie sad.gif bo nic mi to narazie nie mówi sad.gif
phpion
Cytat(kicaj @ 14.08.2007, 15:27:02 ) *
is_uploaded_file()

A nie przypadkiem file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
@bambolo: gotowca nie dostaniesz, a uwierz mi - kod nie jest trudny do napisania. Co będzie ci potrzebne? Po kolei:
if + file_exists + 'obrazki/' . $_FILES['img']['name']
Wszystko, kombinuj!
bambolo
Nie potrzebuje gotowca smile.gif jak bym sie znał to bym tu nie prosił o pomoc a tak moge konbinowac i tak qufno zdziałam smile.gif

no nic szkoda smile.gif

Pozdrawiam
phpion
Ok, nie wiem czemu ale mnie ująłeś smile.gif więc proszę:
linijkę:
  1. <?php
  2. move_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'], 'obrazki/' . $_FILES['img']['name']) or die('Error moving image...');
  3. ?>

zastąp tymi:
  1. <?php
  2. if (!file_exists('obrazki/'.$_FILES['img']['name'])) {
  3. move_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'], 'obrazki/'.$_FILES['img']['name']) or die('Error moving image...');
  4. }
  5. else {
  6. die('Plik obrazki/'.$_FILES['img']['name']).' juz istnieje');
  7. }
  8. ?>

I powinno śmigać.
bambolo
Ale nie działa sad.gif

Parse error: syntax error, unexpected ')' in /home/torrone/public_html/upload.php on line 166

gdy dam

1. <?php
  2. if (!file_exists('obrazki/'.$_FILES['img']['name'])) {
  3. move_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'], 'obrazki/'.$_FILES['img']['name']) or die('Error moving image...');
  4. }
  5. else {
  6.  // die('Plik obrazki/'.$_FILES['img']['name']).' juz istnieje');
  7. }
  8. ?>

to błędu nie ma ale za to nie sprawdza i nadpisuje istniejacy o tej samej nazwie sad.gif czyli nie działa ten kod sad.gif
atomek4
Czesc,
ta linia chyba powinna wyglądać tak:

1. <?php
  2. die('Plik obrazki/'.$_FILES['img']['name'].' juz istnieje');
  3. ?>

Teraz zobacz czy działa.
bambolo
To jest pomoc smile.gif

Dzieki

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.