Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Wielki problem z pozycjonowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rogu¶
Witam. Nie pozycjonowałem jeszcze strony w css do wczoraj. Juz 2 dzien sie z tym mecze. Mam banner i na nich chce umiescic przyciski . Bez css-a sa tak mniej wiecej po lewej stronie. Daje right: 50px; to mi sie przesuwa tak jak powinno w lewo strone ale od tego punktu ! No to daje left: 310px; i jest wszystko ok tylko ze "dokleja" sie druga czesc strony pusta ! Po prostu jest przesuwak nadole poziomy! Jest to dziwne bo strona jest prawie nieruszona a przestrzen po lewej stronie tworzy sie sama :/ Dlaczego tak sie dzieje :/Chciałem jeszcze dodac ze dzieje sie to dopiero po wypozycjonowaniu 2 przycisku.
Kreton
Możę trochę kodu, link do strony. Nikt tu z fusów nie wróży.
Rogu¶
Mniej wiecej tak (mniej wiecej bo kod mam na laptopie a nie mam tam neta)

1. <?php
  2. echo '<table background=...><tr><td>';
  3. echo '<div id=cos><input type=...></div><div id=cos2><input type=...></div>';
  4. echo '</td></tr></table>';
  5. ?>
kicaj
Do atrybutow `left` i `right` nalezy zasotoswac jeszcze `position` smile.gif
`float` rowniez moze pomoc w niektorych przypadkach:)
Kostek.88
Możesz podać kod CSS ?
Rogu¶
kodzior :
  1. div { position: relative; }
  2. div#cos { left: 55px; top: 22px;}
eS...
Po co ci divy w tabelach? To chyba raczej pomyłka? nie możesz tego zrobic w td'kach?
Kostek.88
Spróbuj tak jak kolega mówił:

Kod
div { position: relative; }     // to wywal
div#cos {float: left}          // wszystkim "cosiom" nadaj taki sam float: left

Aha, no i eS... ma rację. Trochę źle rozplanowałeś kod. Daj jakiegoś screena albo narysuj w Paincie jak to ma wyglądać a coś poradzimy smile.gif
eS...
Cytat
div#cos {float: left} // wszystkim "cosiom" nadaj taki sam float: left

Raczej jak masz ID diva to możesz uzyc tylko raz! smile.gif wiec nie mozesz go dac wszystkim cosiom chyba ze zrobisz klase
  1. .cos{.....}
Kostek.88
Cytat(eS... @ 28.08.2007, 00:39:30 ) *
Raczej jak masz ID diva to możesz uzyc tylko raz! smile.gif wiec nie mozesz go dac wszystkim cosiom chyba ze zrobisz klase
  1. .cos{.....}

Wiem, więc:
  1. div#cos {float: left}
  2. div#cos2 {float: left}
  3. div#cos3 {float: left}

smile.gif
eS...
ale po co tworzyc css dla 3 id jak mozna jedna klase smile.gif. Przynajmniej walidator sie nie spluje biggrin.gif
Kostek.88
Masz rację, ale zakładam, że każdy "cos" będzie miał dodatkowe, RóżNE parametry (może jeszcze jakie¶ przesunięcie, chociaż nie pamiętam czy przy floatach da się jeszcze to pozycjonować) smile.gif
Rogu¶
bo kazdy obiekt ma inne paratetry. Taki szkic :
_________[ cos ]
[ cos2 ] [submit]
Rogu¶
A i jak wywaliłem position relative to jak zmniejszyłem okno przegladarki to zaczeły latać przyciski :/
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.