Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pola radio i ich odczyt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pablo88
Witajcie,
załóżmy mam 30 pół radio na stronie.
Każde pole radio ma 2 opcje: przenieś i usuń.

Cytat(Przykład)
Załóżmy że użytkownik w polu:
nr 2 kliknie na przenieś
oraz w polu nr 7 kliknie na usuń
oraz w polu nr 12 kliknie na usuń
oraz w polu nr 13 kliknie na przenieś
oraz w polu nr 22 kliknie na usuń

oczywiście to jest przykładowa kombinacja, chodzi mi po prostu o to że nie mam pomysłu na wysłanie tych klikniętych danych do następnej strony która już coś zrobi z tymi danymi.

Myślałem żeby przez get dać np. b.php?2=przenies&7=usun&12=usun&13=przenies&22=usun

ale takie wyjście założe się nie jest najwydajniejszym, a poza tym pół radio może mi kiedyś przybyć do dziesiątek...

I czekam na Wasze propozycje jak takie coś rozwiązać..
kossa
metoda GET jest złym rozwiązaniem, wykorzystaj POST która nie ma takiego ograniczenia w długości znaków do przesłania jak GET

a odbiór to standard $_POST["zmienna"];

Możesz odpowiednio nazwać zmienne np. zmienna1... zmiennaN i odczytywać je w pętli for gdzie zmienna$i

Łukasz
mike
  1. <form action="#" method="post">
  2. 1. <label><input type="radio" value="delete" name="element[1]" />Usuń</label><label><input type="radio" value="move" name="element[1]" />Przenieś</label><br />
  3. 2. <label><input type="radio" value="delete" name="element[2]" />Usuń</label><label><input type="radio" value="move" name="element[2]" />Przenieś</label><br />
  4. 3. <label><input type="radio" value="delete" name="element[3]" />Usuń</label><label><input type="radio" value="move" name="element[3]" />Przenieś</label><br />
  5. 4. <label><input type="radio" value="delete" name="element[4]" />Usuń</label><label><input type="radio" value="move" name="element[4]" />Przenieś</label><br />
  6. 5. <label><input type="radio" value="delete" name="element[5]" />Usuń</label><label><input type="radio" value="move" name="element[5]" />Przenieś</label><br />
  7. <input type="submit" />
  8. </form>
  9. <?php
  10.  
  11. echo '<pre>' . print_r($_POST, true) . '</pre>';
  12.  
  13. ?>
pablo88
mike, dziękuje Ci bardzo !
pablo88
jeszcze jedno pytanko, mianowicie mam później po przesłaniu ładną tablicę:
  1. <?php
  2. (
  3. [element] => Array
  4. (
  5. [1] => delete
  6. [2] => move
  7. [3] => delete
  8. [4] => move
  9. [5] => delete
  10. )
  11.  
  12. )
  13. ?>

i jak zahaczyć pętlą tak, aby sprawdziła [1], [2], [3], [4]. [5] itd. i w zależności czy delete czy move odpaliła odpowiednią funkcję ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.