Witam wszystkich!

Byc moze rozwiazanie mego problemu jest banalne, ale ja stracilem czas do 5 nad ranem by sie ogarnac i nie udalo mi sie. Sytuacja ma sie nastepujaco - pisze sobie aplikacje, wpierw jest okno logowania i weryfikacja formularza poprzez AJAXa. Kod jest dolaczany normalnie poprzez HTML (oddzielny plik JS), ktory wywoluje plik PHP, ktory to sprawdza w bazie czy dane sa, czy sie zgadza, po czym odsyla komunikat o bledzie lub przekierowywuje na nowa strone.

Na tej nowej stronie juz po zalogowaniu chcialem by obsluga funkcjonalnosci aplikacji rowniez odbywala sie przez AJAX, bez koniecznosci przeladowywania strony. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy po utworzeniu 1 zwyklego przycisku, dodaniu do niego krotkiego onClick = "jakas_moja_funkcja_w_AJAXIE" nic sie nie dzieje! W czym rzecz - otoz poprzez podgladanie wartosci zmiennych w kodzie JS doszedlem do wniosku, ze wina jest stworzenie naglowka POST, a raczej jego (chyba!) brak!! Otoz JS robi swoje - laczy sie z plikiem PHP z cala pewnoscia (sprawdzilem poprzez zmienna sesyjna, ktora sie zmienia za kazdym kliknieciem w przycisk), ale w pliku PHP nie ma ani jednej zmiennej przeslanej do PHP z JS w naglowku POST!!

Troche kodu dla jasnosci:

Kod
wartoscPierwsza = encodeURIComponent(wartoscPierwsza);
wartoscDruga = encodeURIComponent(wartoscDruga);

// dodaje wartości do kolejki
      cache.push("wartoscPierwsza=" + wartoscPierwsza + "&wartoscDruga=" + wartoscDruga);

//}
    // próbuje połączyć się z serwerem
    try
    {

// kontynuuje jeśli obiekt XMLHttpRequest jest wolny a pamięć podręczna nie jest pusta
      if ((xmlHttp.readyState == 4 || xmlHttp.readyState == 0) && cache.length > 0)
      {
        // pobiera nowe parametry z pamięci
        var cacheEntry = cache.shift();
        // wysyła żądanie weryfikacji na serwer
        xmlHttp.open("POST", serverAddress, false);
        xmlHttp.setRequestHeader("Content-Type", "application/x-www-form-urlencoded");
        xmlHttp.onreadystatechange = handleRequestStateChange;
        xmlHttp.send(cacheEntry);
        }
    }

Tak wyglada wysylanie naglowka z JS. W pliku PHP mam po prostu przypisanie do zmiennej lokalnej wartosci $_POST['wartoscPierwsza'] oraz $_POST['wartoscDruga'], ale one okazuja sie byc puste!! Czy ktos ma moze jakies sugestie? Pewnie to jakies glupie niedopatrzenie, ale jakos nie moge sobie z nim poradzic.

Z gory dzieki za pomoc
Chlebik