Witam, podaję hipotetyczną sytuację będącą odzwierciedleniem mojego problemu:
chcę pobrać dane z czterech tabel:
katalog_ksiazek
katalog_rozdzialow
czynnosc_rozdzial_osoba
katalog_czynnosci

Do kazdego rozdzialu jest przypisanych pare czynnosci w w tabeli czynnosc_rozdzial_osoba (poprzez id czynnosci i rozdzialu).

Chciałbym wyciągnąć dane:
-katalog_ksiazek.tytul_ksiazki
-katalog_rozdzialow.numer_rozdzialu
-katalog_czynnosci.nazwa_czynnosci

A nastepnie sprawdzić czy dana czynność została wykonana (czyli czy jest w tabeli czynnosc_rozdzial_osoba rekord odpowiadajacy id ksiazki i id czynnosci), jednak chcę to zrobić na raz dla wszystkich rekordów i przy tym nie mając w żaden sposób ograniczonej liczby czynności, a liczbę rozdziałów ograniczoną przez pole "stan", w którym liczbowo jest zapisany stan książki (tj. czy została ukończona, czy też nie).
Teraz pytanie - czy jest możliwe stworzenie tymczasowych kolumn, które będą przechowywać wartości kolejnych czynności dla danego rozdziału. Jeżeli nie, to jak można ten problem rozwiązać JEDNYM zapytaniem?

Sam rozwiązałem już tę sprawę, ale jestem pewien, że nie zrobiłem tego najwydajniej jak się da, a co za tym idzie szukam lepszego rozwiązania ^^.

Mam nadzieję, że nie poruszyłem jakiegoś banalnego tematu, na który znalazłbym rozwiązanie w pierwszym lepszym FAQ (bo nie znalazłem haha.gif).