robię "aplikację" webową w PHP. jej częścią jest dynamicznie generowana mapa Polski z naniesionymi lokalizacjami. Mapę tą można powiększać
function powieksz() { 1) var szerokosc = document.getElementById("mapa_polski").width; 2) var wysokosc = document.getElementById("mapa_polski").height; if(szerokosc<1366) { var new_szerokosc = szerokosc + 100; var new_dlugosc = dlugosc + 75; document.getElementById("mapa_polski").width = new_szerokosc; document.getElementById("mapa_polski").height = new_dlugosc; } }
oraz pomniejszać:
function pomniejsz() { 1) var szerokosc = document.getElementById("mapa_polski").width; 2) var wysokosc = document.getElementById("mapa_polski").height; if(szerokosc>666) { var new_szerokosc = szerokosc - 100; var new_dlugosc = dlugosc - 75; document.getElementById("mapa_polski").width = new_szerokosc; document.getElementById("mapa_polski").height = new_dlugosc; } }
dodatkowo na dynamicznie generowany obrazek, nakładana jest mapa odnośników (również dynamiczna). no i tu się pojawia problem. mianowicie przy powiększaniu i pomniejszaniu mapy, w.w. mapa odnośników musi być skalowana, tak aby aktywne obszary pokrywały się z punktami obrazka. do skalowania wykorzystuję funkcję skaluj:
[html][/html]
jak widać w każdej z trzech funkcji wykorzystuję zmienne szerokosc i wysokosc (linijki oznaczone cyframi 1 i 2), które służą mi do przechwytywania bieżącej wielkości obrazka.
i tu się pojawia problem, ponieważ w dwóch pierwszych funkcjach 1) i 2) działają poprawnie natomiast w trzeciej funkcji konsola błędów zwraca mi następujący komunikat:
document.getElementById("mapa_polski")has no properties
no i niech mi teraz ktoś wyjaśni dlaczego w trzeciej funkcji to nie działa?
function skaluj()
{
1) var szerokosc = document.getElementById("mapa_polski").width;
2) var wysokosc = document.getElementById("mapa_polski").height;
.
.
.
}