Mama rejestracje użytkowników i chce wykorzystać ten sam Widok i akcje do zapisu danych co jest do rejestracji żeby też mógł funkcjonować jako edycja dla poszczególnych użytkowników.
tylko nie wiem jak rozwiązać kwestie walidacji tego samego formularza.
mam plik update.yml
<?php fillin: enabled: true param: name: register myExistValidator: class: existValidator fields: login: required: msg: The name field cannot be left blank sfStringValidator: min: 3 min_error: Login musi składać się minimalnie z 5 znaków max_error: Login może składać się maksymalnie z 50 znaków sfRegexValidator: match_error: Login musi zaczynać się i kończyć znakami alfanumerycznymi oraz może zawierać zn
aki "._-" pattern: /^[a-zA-Z0-9]+([_.-]?[a-zA-Z0-9])*$/ myExistValidator: login: true msg: Login istnieje w bazie danych password: required: msg: Pole hasła nie może być puste sfStringValidator: min: 5 min_error: Hasło musi składać się minimalnie z 5 znaków max: 50 max_error: Hasło może składać się maksymalnie z 50 znaków sfRegexValidator: match_error: Hasło może składać się wyłącznie ze znaków alfanumerycznych pattern: /^[a-zA-Z0-9]+$/ compare_password: required: msg: Musisz potwierdzić swoje hasło sfCompareValidator: check: password compare_error: Hasła nie są takie same first_name: sfStringValidator: max: 50 max_error: Imię może składać się maksymalnie z 50 znaków sfRegexValidator: match_error: Niepoprawne imię pattern: /^[a-zA-Z]+$/ last_name: sfStringValidator: max: 50 max_error: Nazwisko może składać się maksymalnie z 50 znaków sfRegexValidator: match_error: Niepoprawne nazwisko pattern: /^[a-zA-Z]+$/ email: required: sfStringValidator: min: 5 min_error: Hasło musi składać się minimalnie z 5 znaków max: 50 max_error: Hasło może składać się maksymalnie z 100 znaków sfEmailValidator: email_error: Podany adres email jest nieprawidłowy myExistValidator: email: true msg: Podany Email istnieje w bazie danych ?>
i teraz w widoku chce zrobić tak żeby wzależności od akcji formularze miały 2 nazwy ale nie wiem jak zrobić tak żeby update.yml walidował dane w zależności od tego jaka jest nazwa formularza. Najprościej było by zrobić drugą akcje do zapisania danych i nowy plik walidacji ale jest to powtarzanie kodu. Da się to rozwiązać w inny sposób