problem polega na tym ze znajac id posta mozna usunac co sie chce wpisujac go w url(usuwanie przesylam GET'em) tak to wyglada.
<?php switch ($_GET['action']) { case 'usun': $ask = ("delete from ksiega_gosci where id=".(int)$_GET['id']); break; } } ?>
a tu pokazaywanie postow z linkiem do usuwania lub bez:
<?php if($tab['ip'] == $_SERVER['REMOTE_ADDR']) { echo('<table border="1" width="55%" bgcolor="#4E4E68" align="center"><tr><td width="50%">Dodal: '.stripslashes($tab['nick']).'</td><td width="50%">Dnia:'.$tab['data'].'</td></tr> <td><a href="?strona='.$strona.'&action=usun&id='.$tab['id'].'">usun</a></td> </tr> </table></form>'); } else { echo('<table border="1" width="55%" bgcolor="#4E4E68" align="center"><tr><td width="50%">Dodal: '.stripslashes($tab['nick']).'</td><td width="50%">Dnia:'.$tab['data'].'</td></tr> } } ?>
i teraz nie wiem zabardzo jak to zabezpieczyc mysle nad cookie, lecz jeszcze nie wiem co i jak myslalem na takimi dwoma rozwiazaniami:
*Gdy user dodaje posta i dane sie zapisuja do bazy to te same dane zapisac w cookie(jesli jest taka mozliwosc) + do tego wersje przegladarki ze nawet jak ktos sobie zmieni zawartosc cookie zeby edytowac inne wiadomosci to nie bedzie wiedzial wersji przegladarki user'a.
*Zrobic funckje losujaca jakas cyfre np z przedzialu od 1 do 1000 i zahashowac to i dodac do karzdej odpowiedzi zapisac to tez w cookie i sprawdzac czy sie zgadzaja??
Ale nie wiem czy sie one sprawdza czekam na jakies propozycje