Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Sesja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piotrwusek
Witam

Czy sesja z innej strony może działać na moją strone.

Witam

Utajniam strone w taki sposób

Kod
if ($_SESSION['password'] == "")
{
print "Musisz się zalogować";
}
else
{
print "Utajnione";
}

I czy ktoś odwiedził inną strone i ta strona nada sesje to czy na moją strone też ta sesja działą?
I jak można to bardziej zabezpieczyć działąm na mysql
Nattfarinn
Odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: Nie. Sesje przechowywane są na serwerze.

Podejrzewam, że większość alternatywnych sposobów będzie bezpieczniejsza od Twojego. Polecam przeczytanie tematu: Bezpieczeństwo skryptów PHP, Jak zabezpieczyć się przed włamaniem.
Piotrwusek
Tam nie ma alteratywnego rozwiązania dla mnie

Jakie są wasze sposoby?
Nattfarinn
W linku który Ci podałem masz generalnie "w pigułce" jak bezpiecznie pisać skrypty PHP i czego się wystrezegać. Przedewszystkim nie przechowywać hasła w zmiennej sesyjnej - choćby z tego powodu, że nie potrzebne jest sprawdzane za każdym razem czy hasło jest poprawne bo to sprawdzane jest tylko raz przy logowaniu. Przechowywać tylko ewentuane id sesji i sprawdzać jego obecność w bazie danych.
phpion
Cytat(Piotrwusek @ 27.12.2007, 15:25:15 ) *
Witam

Czy sesja z innej strony może działać na moją strone.

Witam

Utajniam strone w taki sposób

Kod
if ($_SESSION['password'] == "")
{
print "Musisz się zalogować";
}
else
{
print "Utajnione";
}

I czy ktoś odwiedził inną strone i ta strona nada sesje to czy na moją strone też ta sesja działą?
I jak można to bardziej zabezpieczyć działąm na mysql

Zastanów się jak to będzie działać. W przypadku gdy hasło jest puste zablokuje dostęp, no i spoko. A kiedy będzie wykonywane else? W każdym innym przypadku. Czy hasłem będzie dupa czy pupa czy zadek wejdziemy do else.
Piotrwusek
Tak, odrazu gdy to pisałem zastanawiałem sie nad bepieczeństwem.

Bo w moim wypadku bezpieczeństwo jest zerowe.

Jakie rozwiązanie tu ma sens?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.