Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Funkcja date() i funkcja mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pjamorski
Mam taki problemik. Oto kod skryptu:

Kod
<?php
  $email_company = "[email="moj@mail.pl"]moj@mail.pl[/email]";
  $temat = "Zamówienie od klienta indywidualnego";

$name_person = $_POST['imie1'];
  $surname_person = $_POST['nazwisko1'];
  $email_person = $_POST['email1'];
  $phone_person = $_POST['telefon1'];
  $text = $_POST['wiadomosc1'];
  //to odpowiedzialnme jest, że można mail wysyłać w formacie HTML;-)
  $naglowki = "MIME-Versio: 1.0r\n"."Content-type: text/html; charset=UTF-8r\n";
  $wiadomosc = "
   <html><head>
   <title>zamówienie klienta</title>
   </head>
   <body>
   Zamówienie zostało wysłane
   <br><br><br>
   <table border='0' bgcolor='lightskyblue'>
   <tr><td width='150' align='center'><b>Imie</td><td width='150' align='center'><b>Nazwisko</td><td width='150' align='center'><b>Email</td><td width='150' align='center'><b>Telefon</td><td width='300' align='center'><b>Treść zamówienia</td><td width='300' align='center'><b>Data zamawiającego</td></tr>
   <tr><td width='150' align='center'>$name_person</td><td width='150' align='center'>$surname_person</td><td width='150' align='center'>$email_person</td><td width='150' align='center'>$phone_person</td><td width='300' align='center'>$text</td><td width='300' align='center'>%%DATE%%
   </td></tr></table>
   </body></html>

if($name_person && $surname_person && $email_person && $phone_person)
   {
    /*warunek sprawdza czy wiadomość została wysłana czy nie*/
    if(mail($email_company,$temat,$wiadomosc,$naglowki))
    {
     echo "Wiadomość została pomyślnie wysłana do firmy pod adresem ".$email_company;
     echo "<br>Zamówienie zostanie odczytane w przeciągu 24 godzin od tego momentu.";
     echo "<br>Przepraszamy za utrudnienia, problemy techniczne.";
     echo "<br><br><br>";
     echo $wiadomosc;
    }
    else
    {
     echo "Wysłanie wiadomości nie jest możliwe";
    }
   }
   else
   {
     echo "Wysłanie zamówienia nie jest możliwe, uzupełnij wymagane pola w formularzu zamówień ".
     "<a href='zamow.html'>"." powrót"."</a>";
   }

$plik = fopen('klienci/'.$surname_person.'.html',"a");
   fwrite($plik, str_replace('%%DATE%%',date("H:m:s d. m. Y."),$wiadomosc));
   fclose($plik);
?>

Chciałbym aby skrypt wysyłał na wskazany email ten szablon powyżej. Wszystko było ok, ale gdy dodałem funkcję z wysłaniem daty to przestał mi wysyłać maila. Wyświetla mi się taki komunikat i nie wiem co mam poprawić sciana.gif

Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in C:\wamp\www\dziedzice\send.php on line 46

Prosiłbym o pomoc w tej kwestii. THX
Kowalikus
Cytat
Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in C:\wamp\www\dziedzice\send.php on line 46

Tutaj chyba masz napisane co jest nie tak, dodaj nagłówek From

$naglowki .= "From: Twoja_nazwa <jakisadres@cos..pl>\n";

albo

ini_set("sendmail_from","From: Twoja_nazwa <jakisadres@cos..pl>\n");
pjamorski
Chyba wiem o co kaman. Nie mam w pliku serwera wamp skonfigurowanego from dla modułu wysyłania mail z lokalnego.
nowotny
W tym kodzie jest kupa błędów... Brak cudzysłowu, literówki w nagłówkach, źle wstawiony znak końca linii... to w ogóle nie ma prawa się uruchomić... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.