Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]skrypt nie sprawdza czy jset coś w polu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Majzel
Skrypt nie sprawdza czy jest coś w polu czy nie:

formularz.html

1. <form method="post" action="test.php">
  2. Podaj imię: <input type="text" name="imie"/><br/>
  3. Podaj nazwisko: <input type="text" name="nazwisko"/><br/>
  4. <input type="submit" value="OK"/>

1. <?php
  2.  if(count($_POST) == 2)
  3.  {
  4. echo 'Witaj, '.$_POST['imie'].' '.$_POST['nazwisko'].'!';
  5.  }
  6.  else
  7.  {
  8. echo 'Nieprawidłowa liczba parametrów!';
  9.  }
  10. ?>

Gdzie tkwi błąd, a może czegoś brakuje?
l0ud
to nie jest zbyt eleganckie sprawdzanie...

zamiast

if(count($_POST) == 2)

daj

if (isset($_POST['imie']) && isset($_POST['nazwisko']))
Wieviór
A jeszcze lepiej - użyj empty(). isset() sprawdza tylko czy zmienna jest, a empty sprawdzi, czy ma jakąś wartość, gdy zostawisz pole puste, po przeładowaniu isset da Ci TRUE, empty da FALSE.
nowotny
Cytat(Majzel @ 19.02.2008, 19:30:42 ) *
Gdzie tkwi błąd, a może czegoś brakuje?

Jakbyś sobie wyświetlił tablicę $_POST to byś wiedział że ma ona 3 elementy nie dwa...

Cytat(Wieviór @ 19.02.2008, 19:40:38 ) *
A jeszcze lepiej - użyj empty(). isset() sprawdza tylko czy zmienna jest, a empty sprawdzi, czy ma jakąś wartość, gdy zostawisz pole puste, po przeładowaniu isset da Ci TRUE, empty da FALSE.

Z empty też nie jest tak różowo bo jak w pole formularza wpiszesz samo 0 to też ci zwróci że jest empty chociaż wpisałeś tam 0...
Majzel
Cytat
Jakbyś sobie wyświetlił tablicę $_POST to byś wiedział że ma ona 3 elementy nie dwa...

od razu mówię, że się nie znam jeszcze za dobrze, ale jak wyświetliłem sobie funkcją print_r tablicę POST to wyszło mi że ma 2 elementy: Array ( [imie] => [nazwisko] => )
a jak wpiszę w tej strukturze kontrolnej zamiast dwójki - trójkę to nawet jak wpiszę w oba pola coś to też wyskakuje to co jest w else.

p.s dzięki za te sposoby sprawdzania pól, ale ciekawi mnie jeszcze ten, bo ten kod znalazłem na wikipedii w tym podręczniku - no i mi nie działa.
-hammerfall-
Najlepiej strzelcie mu od razu wyrażenia regularne ;]
nowotny
Cytat(Majzel @ 19.02.2008, 20:34:36 ) *
od razu mówię, że się nie znam jeszcze za dobrze, ale jak wyświetliłem sobie funkcją print_r tablicę POST to wyszło mi że ma 2 elementy: Array ( [imie] => [nazwisko] => )
a jak wpiszę w tej strukturze kontrolnej zamiast dwójki - trójkę to nawet jak wpiszę w oba pola coś to też wyskakuje to co jest w else.

A faktycznie... submit nie ma nazwy... sorki... smile.gif

Cytat(Majzel @ 19.02.2008, 20:34:36 ) *
p.s dzięki za te sposoby sprawdzania pól, ale ciekawi mnie jeszcze ten, bo ten kod znalazłem na wikipedii w tym podręczniku - no i mi nie działa.

No to ja nie wiem... mi działa... :/

Swoją drogą to trochę głupoty w tej wiki... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.