Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Brak polskich znaków z MySQl
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
iner
Witam,
Problem dotyczy polskich znaków. Na stronie wyświetlają się tylko te info z polskimi znakami które edytowałem w pliku xxxxxx.php a dane z MySQl wyświetlają się bez pl znaków w postaci "?"
Proble pojawił sie po przeniesieniu całego portalu na inny serwer.
Jeśli ktos umie to proszę o pomoc.
PORTAL link
John
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/cha...connection.html - pomocny artykuł ;-)
redman2
Mam identyczny problem. Dane z bazy eksportowanej wygladaja dobrze. Tak samo z baza do ktorej importuje (podglad phpMyAdmin, wersja 2.11.4, wersja MySQL 4.1.22 na obu serwerach). Problem dopiero pojawia sie, gdy wyswietlam te dane na stronie.

Ten artykul (manual) niewiele pomaga. Probowalem wszystkich mozliwych ustawien. Dalej nic i widze, ze kolega 'iner' tez nie rozwiazal tego problemu.
iner
więc wczoraj próbowałem rozwiązać problem mimo mojego laickiego podejscia. Okazało się że w podglądzie w phpMyadmin w bazie MySQl nie ma polskich znaków tylko krzaczki wiec zaimporotowałem jeszcze raz i teraz jest w podglądzie bazy wszystko ok, są polskie znaki. Na stronie jednak nadal w miejscu np ą ś ć ż pojawia się ?

Czytałem ze jest to częsty problem przy przenoszeniu baz na inny serwer:(

W takim razie nadal prosimy o pomoc!!
redman2
Dodaj

mysql_query("SET NAMES 'latin2'");

zaraz po

mysql_select_db

Powinno pomoc

[BBCode nie dziala. Sorki]
iner
Odświerzam bo problem jest nadal nie rozwiązany!! Jednak dotarłem do tego, że została poprawiona wersja Myphp admina o kilka istotnych funkcji, których teraz nie pamiętam skutkiem ubocznym jest właśnie problem w wyświetlaniem polskich znaków. Napisali, że problem ten dotyczu dużej liczby małozaawansowanych użytkowników!! :/
potreb
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=434782

Nie podałeś jakiego kodowania używasz, skoro masz iso na stronie tak set names latin2, baza tez musi być ustawiona na latin
wojckr
  1. <?php
  2. mysql_query('SET CHARACTER SET latin2');
  3. mysql_query('SET collation_connection = latin2_general_ci');
  4. ?>

Może tak? Używam tego i hula.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.