Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z MySQL na KRASNAL Serv!!!
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
gogeta04
Mam grand problemo.Na KRASNAL Serv'ie jest odrazu zainstalowany MySQL,a mi nie działa.Pokazuje mi się czerone światełko na ikonce MySQL'a.Co mam zrobić,aby się pokazało zielone światełko.Błagam o pomoc!!!
kurtz
Hej
Cytat
Mam grand problemo.Na KRASNAL Serv'ie jest odrazu zainstalowany MySQL,a mi nie działa.Pokazuje mi się czerone światełko na ikonce MySQL'a.Co mam zrobić,aby się pokazało zielone światełko.Błagam o pomoc!!!
Troszke za malo informacji. Powiedz co sie dzieje gdy probujesz uruchmic mysql (prawe klikniecie itd..).

Pozdrawiam
raf2001
jest zamało informacji, ale spróbuj kliknąc na tray'a (ten listek zielony) prawym klawisze i wybrać reset może zadziała. A jak to niezadziała to pokombinujw ustawieniach my.ini, lub zainstaluj od nowa krasnala
gogeta04
MySQL jest uruchamiany razem z uruchominiem KRASNALA.Próbowałem klikać w we wszystki pliki w folderze bin w ktalkogu gdzie jest zainstalowany MySQL,ale też nie działało.
kurtz
Hej
Cytat
MySQL jest uruchamiany razem z uruchominiem KRASNALA.Próbowałem klikać w we wszystki pliki w folderze bin w ktalkogu gdzie jest zainstalowany MySQL,ale też nie działało.
Uh - dobrze kombinujesz ale troszke pod gore ;)

0) upewnij sie ze nie masz uruchomionego procesu mysqld* (mysqld.exe, mysqld-nt, mysqld-opt. ..)
1) otworz tryb komend - w Uruchom powinno zadzialac cmd albo command
2) przejdz do katalogu bin
3) uruchom mysqld.exe
.. poczekac az mysqld cos zwroci (to moze zajac kilka sekund)
4) jesli dostaniesz jakis komunikat bledu wklej go tutaj.

Pozdrawiam
gogeta04
Już mi wszystko działa,nawet phpBB se zainstlaowałem!!! biggrin.gif
mkok
Natomiast mi MySQL chodził, do czasu kiedy zrestartowalem komputer. Cały czas jest czerwone światełko i muli komputer tak jakby miał z 55 MhZ. Próbowałem powyższe metody lecz nic nie pomaga, prosze pomóżcie !
MOniToR
no fajnie ale mógłby ktoś pomóc bo ja mam taki sam problem , jak go rozwiazałes? ja zainstalowałem krasnala wszystko chodzi oprocz mysql , gdy chcem uruchomic pisze mi ze uruchomienie nie powiodlo sie i abym sprubowal za 30 sekund , krasnala mam zainstalowanego w c:usr
gogeta04
Uruchom KRASNALA.Daj ustawienia zaawansowane zakładne NT/2000/XP.Zaznacz Włączone/Wyłączone i w MySQL jako usługa daj DODAJ.Jak to nie podziała to daj USUŃ.
no_bo
Ludzie mam ten sam problem tez mi nie dziala MySql w krasnalu (czerwone światełko)
Instalowalem go kilka razy i nic nie pomaga. Jak klikam prawym myszy ma Światełka to potem mam okno MySql...w nim w srodkowym polu jest MyODBC...w nim powinno cos pisac a i mnie jest:
Not Found
Driver 3.51 Not Found

To chyba przez to nie dziala...ale nie wiem jak to naprawic...
Kolejne instalacje krasnala nic nie daja...

Pomóżcie HELP...
Czekam na ODP i z góry dzieki...
kurtz
Hej
Cytat
Ludzie mam ten sam problem tez mi nie dziala MySql w krasnalu (czerwone światełko)
Instalowalem go kilka razy i nic nie pomaga. Jak klikam prawym myszy ma Światełka to potem mam okno MySql...w nim w srodkowym polu jest MyODBC...w nim powinno cos pisac a i mnie jest:
Not Found
Driver 3.51 Not Found
hmm byc moze winmysqladmin korzysta z polaczenia odbc by pobrac informacje o bazie danych.

jesli tak by bylo to sprawa wyglada na prosta - musisz doinstalowac driver mysqlowy: do pobrania np z http://www.mysql.com/downloads/api-myodbc-3.51.html

Sprobuj prosze go doinstalowac i powiedz jakie przynioslo efekty :)

Pozdrawiam i trzymam kciuki
scanner
Cytat
Jak klikam prawym myszy ma Światełka to potem mam okno MySql...w nim w srodkowym polu jest MyODBC...w nim powinno cos pisac a i mnie jest:
Not Found
Driver 3.51 Not Found
Dupa a nie powinno pisać. Defaultowo nic tam nie pisze (wiem, bo mam MySQL właśnie uruchomiony).
Jełśimasz czerwone światełko, to kliknij lewym klaiwszem i zobacz co tak słychać.
Jeśli masz Win 2k/XP/NT to "Start Service"
Jeśli Win 9x/Me to też jest odpowiednia opcja w menu.

W WinMySQLAdmin sprawdź co pisze pod MyODBC - tam jest cała ramka "Server", która u mnie wygląda tak:
no_bo
nie wiem co zrobilem...skasowalem starego Krasnala i zainstalowalem na nowo i sie naprawiło. Wcześniej instalowałem po kilka razy i nie przynosilo to zadnego efektu...teraz mam zielone swiatlo...nie wiem czego to byla przyczyna...
Nie instalowalem zadnych Driverow a w tej ramce MyODBC dalej pisze Not Found i ten driver Not Found, a mimo to MySql dziala.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
PS> Scanner, wcześniej to pole bylo calkowicie puste w poszczególnych komorkach nic nie bylo. Teraz jest ona wypełniona podobnie do Twojej...

Heheh, kto wie co było przyszyna? winksmiley.jpg
@drian
ja tez mam problem z MySQL ale ja zainstalowalem go z XAMPP i tez mialem w ramce komunikat o tym driver 3.51 not found po instalacji jest tam cos innego ale tabelki pod spodem dalej sa puste wiecie moze co z tym zrobic?questionmark.gif
w_mario
Hejka, jestem nowy i na forum i w tej dziedzinie i mam idealnie identyczny problem jak pan powyzej. Znalazl ktos moze rozwiazanie tego problemu?
MagTombo
Witam ja również jestem nowy na forum. Miałęm podobny problem i przeczytałem międzyinnymi ten post. Ponieważ udało mi się naprawić błąd więc napiszę małą sokucję smile.gif

1. Jak doszło do tego że miałem czerwone światło:)
- zainstalowałem krasnala, ale jak pewnie wielu nie podobało mi się że chce instalować się na c:/usr
- nie myśląc wiele zmieniłem ścieżkę
- oczywiście nie było czasu na czytanie całych opisów, przeczytałem tylko że powinno po instalacji działać, a przez zmianę ścieżki nie działało
- kolejnym krokiem było odinstalowanie krasnala i zainstalowałęm go ponownie już w standardowej ścieżce dostępu.
- niestety pojawiło się czerwone światło i zacząłem szukać odpowiedzi dlaczego
- na www nic nie znalazłem więc zacząłem szukać

2. solucja
- wchodzimy w panel sterowania i narzędzia administracyjne
- dalej wchodzimy w usługi
- na liście szukamy "mysql" i wchodzimy w jego właściwości
- ważna jest "ścieżka do wykonywalnego" - w moim wypadku była ona taka jaką wybrałem przy pierwszej instalacji krasnala
- więc trzeba ją zmienić (wcześniej proponuję ustawić tryb uruchamiania "mysql" na wyłączony
- jak ?
ja włączyłęm regedit - wyszukałem wszystko co miało w sobie "mysql" i pozmieniałem ścieżki ze starej na c:/usr/mysql/bin
- zostało już tylko ponownie zmienić tryb na automatyczny i uruchomić usługę mysql.

Mam nadzieję że wielu z Was miało ten sam problem i że mogłem pomóc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.