Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RELACJE w MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
delvin
Witam wszystkich,
chciałbym się zapytać o pewną rzecz nurtującą mnie już od dłuższego czasu, na którą nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.
Chciałbym się dowiedzieć czy MYSQL można tworzyć relacje między tabelami które automatycznie się uzupełniają.

Chodzi mi o cos takiego:

Tabela Imie
Id_imie INT PRIMARY KEY
Id_nazwisko INT
Imie CHAR(20)

Tabela Nazwisko
Id_nazwisko INT PRIMARY KEY
Id_imie INT
nazwisko CHAR(20)

Pole Id_imie i Id_nazwisko posiadaja jeszcze auto_increment, chodzi mi teraz o to zeby po dodaniu do tabeli Imienia maciek, pole Id_nazwisko w tabeli imie automatycznie pobralo wartosc z tabeli Nazwisko z pola Id_imie takim samym ID jak maciek i przypisalo do Id_nazwisko w tabeli imie.
Jestem początkującym SQLowiczem ;-) i nie jestem w stanie poradzić sobie z tym problemem, zastanawiam się czy to ja muszę ciągle sam sprawdzac kto ma jakie Id i samemu to wpisywyac questionmark.gif to by bylo bez sensu.... mam nadzieję że pomoże mi ktoś wyjasnić ten problem.
Prosilbym o konkretne rozwiązanie.
Pozdro i thnx.
empuszek
Nie jest prościej zrobić jednej tabeli?

Id_user INT,
Imie VARCHAR(30),
Nazwisko VARCHAR(30)
abusiek
Po pierwsze zgadzam sie calkowicie z ~empuszek.

Po drugie te dwie tabelki to ewidentny przyklad zlego projektowania. Zastanawiales sie co ci da to ze do tabeli nazwisko przypisze sie id imienia? totalnie nic. bedziesz mial null-a w tabeli nazwisko przypisanego do imienia maciek :/

Po trzecie jesli uparcie chcesz przy tym zostac to poczytaj sobie o triggerach w myslq-u winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.