Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwny błąd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dark_root
Tworze właśnie rejestracje do mojej strony i nie wiem czemu wysakuje mi taki błąd jak próbuje się zarejestrować:"? //wczytanie pliku z funkcjami require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji session_start(); session_cache_limiter('nocache'); //kod PHP if ($login && $plec && $haslo) $wynik = dodaj_usera($login, $gg, $skad, $plec, $haslo, $haslo2); else exit; ?>" co jest źle?
maziak
Wklej dokładnie kod, w tagach PHP.
Ale na pierwszy rzut oka : przesuń session_start(); ponad require_once ("funkcje.php");. Poprostu upewnij sie ze przed session_start nie ma NIC.
marcio
  1. <?php
  2. if ($login && $plec && $haslo)  $wynik = dodaj_usera($login, $gg, $skad, $plec, $haslo, $haslo2);  else  exit;
  3. ?>

Co to ma byc masz zmienne ustawione??Bo jak nie masz ustawionych a register_globals jest off to nie zadziala bo jakim prawem
dark_root
a ja znienić register_globals na on? wiem, że może to być głupie pytanie, ale ucze się tego od wczoraj i jeszcze do teog nie doszedłem.
marcio
W php.ini

P.S u mnie jest w tym katalogu /etc/php5/apache2 zalezy od systemu i dystrybucji linux'a
dark_root
yyyy a jak strony nie mam na swoim serwerze?
maziak
Możesz wstawić przed wszystko (ale nadal po session_start(), to musi byc pierwsze smile.gif ) taki kodzik :

1. <?php
  2. foreach($_POST as $klucz => $wartosc ) {
  3. $$klucz = $wartosc;
  4. }
  5. ?>

A uzyskasz ten sam efekt co z register globals dla post.

Poczytaj o składni foreach w manualu bo nie jest to nawet w jednej setnej tak skomplikowane jak wygląda.(pamietam ze jak zaczynalem to unikalem foreach jak ognia tongue.gif )
dark_root
nadal ten sam błąd tak to powinno wyglądać:
<?php
//wczytanie pliku z funkcjami

//rozpoczęcie sesji
session_start();

foreach($_POST as $klucz => $wartosc ) {
$$klucz = $wartosc;
}
require_once ("funkcje.php");
session_cache_limiter('nocache');

//formularz logowania
wy_form_logo();
?>
maziak
Zdecydowanie pomogło by jak wkleił byś treść błędu.
PS. kazdy kod PHP jaki dajesz na forum, umieszczaj miedzy
Kod
[php]
//tu kod
[/php]

smile.gif
dark_root
podałem w na samym początku, ale nadal wygląda tak samo "
  1. <?php
  2. //wczytanie pliku z funkcjami require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji session_start(); session_cache_limiter('nocache'); //kod PHP if ($login && $plec && $haslo) $wynik = dodaj_usera($login, $gg, $skad, $plec, $haslo, $haslo2); else exit; ?>
".
maziak
A wiec to tak wyglada ten blad.... No cóż, musze powiedzieć, że nie wiem za bardzo dlaczego tak się dzieje. Wygląda jak by kod w ogole nie przechodził przez PHPka tylko odrazu lecial jako tresc do przegladarki. Na jakim serwie to odpalasz? Inne skrypty działają? skrypt rozpoczynasz "<?php" a konczysz "?>" ? Plik w ktorym jest ten kod ma rozszerzenie *.php? Oj nie wiem, czy jestem w stanie Ci pomóc.
Cysiaczek
Ten skrypt chyba w ogóle nie jest interpretowanym jeśli zawartość komentarzy pojawia się na stronie - sprawdź ustawienia serwera i plików. Zobacz np. czy skrypt ma rozszerzenie .php. Byc może w ogle serwer nie ma php..

Pozdrawiam.

Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole i innymi zasadami forum
dark_root
skrypt ma rozszerzenie .php. Czym jeszcze może być to spowodowane?
mike
Zamykam, jeśli moderator Cię o coś prosi to spełniasz tą prośbę.
Następnym razem będzie zamknięci + ostrzeżenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.