Napisałem sobie skrypt, który pobiera mi informacje o filmie z bazy danych IMDB i zastanawiam się jak rozwiązać sprawę z obsadą.
Wygląda to tak, że do obsady są 3 wartości:
id aktora w bazie IMDB, imię i nazwisko aktora i rola jaką odgrywa w danym filmie
i teraz nie wiem, jak to zapisać w bazie danych, znaczy czy zrobić trzy pola i do jednego zapisywać wszystkie id aktorów, oddzielając je np znakiem "|", do drugiej imię i nazwisko oddzielając w ten sam sposób, a do 3 pola odgrywana rolę i znów oddzielając w ten sam sposób, potem po pobraniu dzielić za pomocą explode() i jakoś to wyświetlać, czy może jest jakiś bardziej "cywilizowany" sposób

Nigdy jeszcze nie miałem tak, żeby zapisywać 3 wartości. Przeważnie jak miałem po dwie to dawałem do jednego pola potem po pobraniu dzieliłem za pomocą explode(), dawałem w fora i jeśli id parzyste to wyświetlaj jedno, a jeśli nie, to drugie, ale to strasznie niewygodne rozwiązanie, a tu natomiast są 3 wartości,, więc nie mogę użyć takiego sposobu i zastanawiam sie w jaki sposób mam to zrobić.
Proszę o pomoc, może niektórzy z was mieli podobny problem, jak to zapisać w bazie i później ewentualnie z niej wyciągnąć i wyświetlić w pętli w taki sposób:
<?php ?>