Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] W jaki sposób zapisać w bazie po 3 wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Napisałem sobie skrypt, który pobiera mi informacje o filmie z bazy danych IMDB i zastanawiam się jak rozwiązać sprawę z obsadą.

Wygląda to tak, że do obsady są 3 wartości:

id aktora w bazie IMDB, imię i nazwisko aktora i rola jaką odgrywa w danym filmie

i teraz nie wiem, jak to zapisać w bazie danych, znaczy czy zrobić trzy pola i do jednego zapisywać wszystkie id aktorów, oddzielając je np znakiem "|", do drugiej imię i nazwisko oddzielając w ten sam sposób, a do 3 pola odgrywana rolę i znów oddzielając w ten sam sposób, potem po pobraniu dzielić za pomocą explode() i jakoś to wyświetlać, czy może jest jakiś bardziej "cywilizowany" sposób questionmark.gif

Nigdy jeszcze nie miałem tak, żeby zapisywać 3 wartości. Przeważnie jak miałem po dwie to dawałem do jednego pola potem po pobraniu dzieliłem za pomocą explode(), dawałem w fora i jeśli id parzyste to wyświetlaj jedno, a jeśli nie, to drugie, ale to strasznie niewygodne rozwiązanie, a tu natomiast są 3 wartości,, więc nie mogę użyć takiego sposobu i zastanawiam sie w jaki sposób mam to zrobić.

Proszę o pomoc, może niektórzy z was mieli podobny problem, jak to zapisać w bazie i później ewentualnie z niej wyciągnąć i wyświetlić w pętli w taki sposób:

1. <?php
  2. echo "<a href=\"".$id_aktor."\">".$imie_i_nazwisko_aktora." (".$_odgrywana_rola.")</a>";
  3. ?>
isso
Wydaje mi się, że mądrzej jest mieć coś takiego:

Tabela Aktorzy, a w niej:
idAktor, nameAktor, rolaAktor, idfilmAktor(opcjonalnie)

i teraz dwie opcje... albo w tabeli filmy przechowywać, którzy aktorzy grali w danym filmie albo w idfilm przechowywać w jakich filmach grał dany aktor - pierwsza wersja jest rozsądniejsza smile.gif wtedy tam tylko raz uzywasz explode i wciagasz wszystkich aktorów po idAktor smile.gif

z tym że w tabeli Filmy musisz mieć wtedy idAktorzy z wartościami np. 1;4;6;23 smile.gif
puz219
Myślałem nad tym i wolałbym to zrobić tak, żeby to zapisać do jednego pola bazy danych, np w taki sposób, (oddzielając "|"):
id|nazwisko|rola

I czy jeśli tak zrobię to w jaki sposób mogę to później wyciągnąć, tzn. np w formie tabelki, tak, żeby w pierwszej kolumnie wyświetlało id, w drugiej nazwisko, a w trzeciej rolę.

Pomóżcie
isso
ale to znaczy, ze chcesz mieć w tablicy jeden rekord ? i w nim cos takiego
ID: 1|2|3|4|5|6
AKTOR: Brad Pit|Tim Robbins|Morgan Freeman|Bob Gunton|William Sadler|Clancy Brown
ROLA: cos|ktos|jakos|gdzies|nigdzie..

?

to kompletny bezsens... po co tak pisać, skoro masz całą tabele oraz X rekordów...

Do takiego czegoś musisz napisać dobrze explode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i funkcje przypisujące do filmów itd... nie no.. kompletna beznadzieja...

I odpowiedź jest - wyciagniesz ;] ale duzo wiecej problemu bedzie z tym niż z wyciaganiem z rekordów smile.gif

zrób jak chcesz smile.gif
phpion
Podstawy baz danych się kłaniają.

Aktor = [id, imie, nazwisko]
Film = [id, tytul]
Obsada = [id_filmu, id_aktora]

Na takiej strukturze jesteś w stanie zdefinować dowolną obsadę do dowolnego filmu.

PS: pomysł z separatorem | jest co najmniej do bani... niewygodny i niezgodny z zasadami normalizacji.
dr_bonzo
jak pisze phppion, dodaj jeszcze "nazwisko postaci w filmie" w tabeli obsada, inne rozwiazania sa chore.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.