Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][js] Jak ustawic domyślną wartość pola tekstowego (input text)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Problem jest znacznie bardziej skomplikowany, niż to, co napisałem tytule, a mianowicie, chodzi o to, że zrobiłem sobie wyszukiwarkę na wzór takiej ze strony apple.com, tzn. jest tam domyślnie tekst "Wpisz tytuł i wciśnij klawisz enter, aby wyszukać", który gdy kliknę w pole znika, działa w zasadzie dokładnie jak swój odpowiednik na stronie apple, tyle, że jeśli nic nie wpiszę to wysyła ten tekst i wtedy wyszukiwarka nie działa mi prawidłowo.

jak zrobić tak, żeby jeśli nic nie wpiszę w pole wyszukiwania nie wysyłało tego tekstu, czyli żeby wtedy wysyłało tak, jakby to pole nie miało żadnej wartości.

Oto kod wyszukiwarki:

1. <input type=\"text\" name=\"tytul\" value=\"Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter\"
  2. onFocus=\"if(this.value=='Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter')this.value=''\"
  3. onBlur=\"if(this.value=='')this.value='Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter\" />

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
nospor
1) mozesz dac na onsubmit sprawdzanie zawartosci pola i jesli rowne jest twojemu tekstowi to je wyzerowac
2) albo po stronie serwera sprawdzac ze jesli tekst jest rowny twojemy tekstowi to szukac tak jakby nic sie nie wpisalo.
puz219
właśnie dałem w skrypcie

1. <?php
  2. $title = str_replace("Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter", "", $_POST["tytul"]);
  3. ?>

ale nie działa, wydaje mi się, że jest to wina polskich znaków, są one zapisane w takie sposób &#kodznaku;, ale chyba php przesyła to w inny sposób i wtedy ten tekst co wpisałem w replace jest inny i dlatego nie zamienia.

jest na to może jakiś sposób? (kodowanie strony ISO_8859-2)
nevt
a nie łatwiej

1. <input id="default_txt" type="text" name="tytul" ;" ... />

a do < FORM > dodać
  1. <form onsubmit="return (document.getElementById('default_txt').value != 'Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter');" ... >

questionmark.gif
erix
hmm:

1. <form action="/asd" onsubmit="if(typeof(this.elements['keyword'].changed)=='undefined'){return false;}">
  2. <input type="text" value="asdasdasdasds dfsa df s" name="keyword" onchange="this.changed = true" />
  3. <input type="submit" />
  4. </form>

;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.