Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] przekazanie jednej zmiennej do kilku plików [php]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr4g0n79
Witam mam mały problem nie bardzo wiem jak przekazać jedną zmienną z formularza do co najmniej dwóch plików. Czy wogóle istnieje taka możliwość

1. <?php
  2. <form action=plik1.php method=post><br>
  3. tekst1:<input type=text name=nazwa><input type=submit value=Utwórz>
  4. </form>
  5. ?>

Czy można to jakoś zmodyfikować aby oprócz do plik1.php przekazanie nastąpiło również do innego pliku np. plik2.php

A jeśli tak nie można to jak później ewentualnie zmienną z plik1.php przekazać do plik2.php inludowanie raczej odpada bo nie chcę, żeby wykonywał się cały skrypt zawarty w plik1.php

Pozdrawiam
ayeo
Z plik1 możesz wysłać automatycznie formularz również do plik2 biggrin.gif
http://uk3.php.net/manual/pl/book.curl.php

Jadnak jeżeli istnieje u Ciebie taka konieczność to na 99% masz coś źle pomyślane.

Pozdrawiam!
dr4g0n79
Może i mam coś źle przemślane ale nie widzę innej opcji aby to załatwaić
przedstawię pokrótce co chcę osiągnąć:

1. podanie nazwy katalogu w formularzu
2. utworzenie katalogu na serwerze
3. wskazanie plików do wysłania
4. wysłanie plików

czyli chodzi o przekazanie zmiennej z formularza z pkt.1 zarówno do pkt.2 jak i pkt.4 gdyż wysłanie plików ma nastąpić do katalogu utworzonego w pkt1.

Macie jakiś inny pomysł

Czy można również szerzej na temat tych automatycznych formularzy tu trzeba jakieś biblioeki wykorzystywać czy to wymaga jakiejś instalacji proszę o pokazanie na przykładzie jak to można osiągnąć

Witam

Próbuję to rozkminić ale coś nie idzie proszę o pomoc jak to zrobić

A może jest jakiś sposób aby zamiast przekazać zmienną do pliku to może ją pobrać z jakiegoś pliku
ayeo
A nie możesz użyć zmiennych sesyjnych?
piotrooo89
Tak jak wcześniej... Ja urzył bym zmiennych sesyjnych smile.gif
dr4g0n79
Kurdę nie wiem dalej jak to ugryżć czy możecie podać przykład takiego formularza, ktory zamiast przekazywać do innego pliku zmienną zapisze ją jako zmienną sesyjną
Crozin
  1. <?
  2.  
  3. $_SESSION['daneZForumlarza'] = $_POST;
  4.  
  5. //W $_SESSION['daneZForumlarza'] masz kopie $_POSt - ale dostępną na każdej podstronie
  6.  
  7. ?>
dr4g0n79
Będę próbował
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.