Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html][js]jak działa shoutbox?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
novy85
Witam,

szukałem różnych na google czegoś co opisuje zasadę działania shoutbox-ów, ale nic nie znalazłem, więc zwracam się do Was:

Jak działa ShoutBox, jaka jest idea jego działania, nie chodzi mi o jakieś skrypty, tylko o "teorie".

Z góry wielkie dzięki za udzielone odpowiedzi
maniekl2
Wpisujesz coś do pola tekstowego, nastepnie to wysyła się do bazy lub do pliku tekstowego. A drugi skrypt pobiera z bazy lub pliku tekstowego dane i je wyświetla. Można jeszcze dodać coś w ajaxie lub js, żeby wyświetlało się na bieżąca (ale nie znam sie na tym smile.gif )
marcio
To samo co guest tylko ma dzialac w czasie rzeczywistym np za pomoca ajax'a/flash'a
novy85
a tak dokladniej i z wykorzystaniem Ajax-a?

,a i jeszcze jedno:

każda wiadomość zapisywana jest w badzie z datą i godziną wysłania, a potem przy odczytywaniu wiadomości są wyświetlane wg daty?
marcio
NIe wedlug id dajesz kolumne id z auto_increment i jest mniej kombinowania

Potem tylko w zapytanie select * from costam order by id desc
bim2
A jeśli chodzi o dynamiczny shoutbox (taki, który sam sie odświeża ajaxowo), to zapisuj do pliku czas ostatniej wiadomości. Wtedy sprawdzasz, czy jest on inny z twoim i pobierasz plik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.