Mam prośbę/pytanie do specjalistów od łączenia .js i .php z .html`em, poniżej znajduje się dość rozbudowany kod (to wyrwany z kontekstu fragment ale powinien wystarczyć), chodzi o (prawdopodobnie) niewielka modyfikację. W czym problem - chciałbym, aby przy spełnieniu odpowiedniego warunku (w kodzie występuje on dwa razy, ograniczony z obu stron: //!!!!!!!!!!!!! wykrzyknikami, aktualnie wyswietla poleceniem echo treść błędu) wyświetlilo sie okienko js zawierajace kounikat o alercie - typowy ALERT. Wiem, że da się coś takiego zrobić, odpowiednio deklarujac w nagłówku htmla funkcję z komunikatem, który chce wyświetlić, a następnie wywołując jakoś tę funkcję wewnątrz kodu prawdopodobnie w miejscu po warunku miedzy //!!!!!!!!!!!!.
Wiem, że się da ale nie wiem jak, kilka prób podjąłem, na prostszych strukturach działa tutaj nie wiem to zrobić, stąd moja prośba/pytanie, czy mógłby mnie ktoś poinstruować jak co i gdzie? ewentualnie dopisać brakujący kod (było by bardzo miło). Z góry dziękuję za pomoc.
<html> <head> </head> <body> <?php require_once 'baza.php'; polacz(); //dodaje wszelkie istniejace terminy if ($_POST) { $m = $_POST["m"]; $d = $_POST["d"]; $r = $_POST["r"]; //pobranie z tabeli zabiegi czasu potrzebnego na wykonanie wybranego zabniegu $zapytanie="SELECT (z_czas) FROM zabiegi WHERE z_nazwa = '".$_POST["wybor_zabiegu"]."'"; //czas potrzebny na wykonanie zabiegu //sformatowana data początku zabiegu $data_terminu = $r."-".$m."-".$d." ".$_POST["czas_od"].":00"; //formatowanie daty poczatku zabiegu $rx="0000"; $mx="00"; $dx="00"; $data_terminu_3 = $rx."-".$mx."-".$dx." ".$dodac[0]; /sprawdzanie czy godzina jest zajeta w przedziale $zapytanie="SELECT * FROM terminy WHERE '$data_terminu' BETWEEN data_rozpoczecia AND data_zakonczenia"; //!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! if ($ile_wierszy != 0) { echo "<center> <h2> <font color='red'> Godzina rozpoczęcia zabiegu zazębia się z już istniejącym terminem, <br /> by dodać nowy termin kliknij <i> wstecz </i> w Swojej przeglądarce. </font> </h2> </center>"; die; } //!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! //operacja sumowania czasow wykonywana na tabeli godziny $wstaw_daty="INSERT INTO godziny (start, stop) VALUES ('$data_terminu','$data_terminu_3')"; $zapytanie="SELECT * FROM godziny"; $zapytanie="SELECT ADDTIME(start, TIME_FORMAT(stop, '%T')) AS gotowe FROM godziny"; $data_terminu_3=$wynik[0]; //echo $data_terminu_3; //echo "<br />"; //kasowanie zawartosci tabeli godziny $zapytanie="DELETE FROM godziny"; //koniec czy jest ok $zapytanie="SELECT * FROM terminy WHERE '$data_terminu_3' BETWEEN data_rozpoczecia AND data_zakonczenia"; //echo "znaleziono koniec : ".$ile_wierszy."<br />"; //!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [b] [/b] if ($ile_wierszy != 0) { echo "<center><h2><font color='red'> Godzina zakończenia zabiegu zazębia się z już istniejącym terminem, <br /> by dodać nowy termin kliknij <i> wstecz </i> w Swojej przeglądarce </font></h2></center>"; die; } // !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! $wstawTermin_zapytanie = "INSERT INTO terminy or die(mysql_error()); } else { $m = $_GET["m"]; $d = $_GET["d"]; $r = $_GET["r"]; //pokazuje terminy w danym dniu... ?> </table> </body> </html>