Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+sql]Pochwaly i szybkosc kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcio
Witam jako ze nie mialem co robic to cms napisalem sobie system ostrzezen jednak chce tez dodac POCHWALY tak jak jest tu na forum

Zastanawiam sie jak to bedzie szybciej dzialac

1.mam tabele posts w bazie gdzie trzymam posty i sie zastanawiam czy nie dodac dodatkowej kolumny POMOC a wartosci default "nie" i link dla dodania pomogl dla autora tematu i wtedy robic update na posta zeby zmienilo kolumne POMOC na "pomogl" i wtedy robie sprawdzenie na kazdego posta i gdy kolumna posta ma wartosc "pomogl" to linka juz nie bedzie

2.Robic to samo tylko zamiast dawac update na posty dodac nastepna tabele POMOC gdzie bede zapisywal cid/tid/pid postu i bede sprawdzal tak jak wczesniej i liczy pochwaly

Mysle ze 2 sposob bedzie latwiejszy i szybszy bo co jak bedzie 5k postow baza bedzie musiala szukac wszystkie z nich smile.gif a tak bedzie miala osobna tabele i bede szukal na podstawie LOGIN'u
PiXel2.0
Ja bym zrobil tym pierwszym sposobem.

Osobiscie nie lubie gdy placza sie dodatkowe tabele ktorych mozna uniknac...
marcio
W sumie to chyba nie tabele spowalniaja baze a jej rekordy smile.gif
piotrooo89
ja bym optował za sposobem 1... wszystko ładnie przejrzyście, czytelnie, łatwe w wykonaniu.
PiXel2.0
Cytat(marcio @ 19.05.2008, 18:20:55 ) *
W sumie to chyba nie tabele spowalniaja baze a jej rekordy smile.gif

Kiedys moze sie okazac, ze potrzebujesz bardziej zlozonego wyniku i bedziesz musial robic relacje pomiedzy kilkoma tabelami co tez moze spowolnic dzialanie winksmiley.jpg
marcio
Ok to zaczynam robote za niedlugo powiem wam jak dziala etc ogolnie czekam na inne odpowiedzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.