Wygląd mojej galerii. ^^
Ta część będzie includowana jako część podstrony. Są to dwie ramki jedna na zdjęcie a druga jako podgląd.
Wygląd:
Po lewej stronie będą odnośniki do kotwic z tytułami galerii pierwsza ramka "Tytuł grupy zdjęć". Po kliknięciu w link kotwicy do pierwszej ramki zostanie załadowana strona z odpowiednio przewiniętym paskiem. Po kliknięciu na mały podgląd zdjęcia będzie ładowany do ramki drugiej większy format tego zdjęcia plus jego krótki opis. Po kliknięciu na to zdjęcie odpali się nowe okno z podglądem pełno wymiarowego zdjęcia, po kliknięciu na nie strona się zamknie.
Mechanika dodawania zdjęć:
Jak już pisałem nowe zdjęcia będą dodawane przez ftp ponieważ może być ich sporo. Będą generowane w Foto shopie w trzech formatach o takiej samej nazwie każdy z formatów jednego zdjęcia,będą cztery katalogi 1 - z małymi zdjęciami 2 - z średnimi 3 - z dużymi 4 - z plikami z opisem. Po wejściu w odpowiedni skrypt poprzez literowanie 1 katalogu zdjęcia będą dodawane do bazy mysql, podczas tego będzie sprawdzane czy istnieje odpowiednik zdjęcia w 2 i 3 katalogu, a w 4 będzie tworzony plik z opisem "Brak opisu". Gdu skrypt wykryje brak zdjęcia w 2 lub 3 zgłosi błąd o braku takiego zdjęcia. To wszystko będzie leżało w katalogach z nazwą kategorii które przy odpaleniu powyższego skryptu również będą aktualizowane.
Wyświetlanie zdjęć:
Menu z kotwicami kategorii będzie generowane przy użyciu kopi z bazy. Zdjęcia w pierwszej ramce będą po prostu odczytywane z mysql i układane względem kategorii. Po kliknięcie na zdjęcie w ramce pierwszej odpali się podgląd w drugiej z opisem. No ale to już pisałem
A teraz proszę o ocenę pomysłu i krytykę. Od razu piszę, iż musi to mniej więcej tak wyglądać i działać ponieważ ja to tak zostawię i osoba która nie zna się na komputerach i na programowaniu musi umieć dodawać duże ilości zdjęć...
Przepraszam jeśli niezrozumiale napisałem... ;/
PYTANIA:
Jak klikając na fotkę otworzyć drugie okno beż paków narzędzi??
Jak zamknąć po kliknięciu na zdjęcie otwarte okno??
Czy nie lepiej zrobić pierwszą ramkę jako div z paskiem i nie dzielić tego na kategorie tylko dodawać na raz tylko jedną??