Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Strona na Div'ach w IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fishu
Mam problem z IE. Robie strone WebAid.pl no i pod Operą i FF działa wszystko ok, jednak w IE, nad treścią i Menu pomiędzy taką kreską jest odstęp. Nie wiem czemu.
Tutaj kawałek css:
  1. div#content_01 { // Ta kreska
  2. background: url(images/content_01.gif) repeat-x;
  3. margin-top: 30px;
  4. width: /*822px*/100%;
  5. height: 5px;
  6. }
  7. div#content_02 { // Menu
  8. clear: both;
  9. background: url(images/content_02.gif) repeat;
  10. float: left;
  11. width: 170px;
  12. padding: 2px;
  13. padding-bottom: 15px;
  14. }
  15. div#content_03 { // Treść
  16. background: url(images/content_03.gif) repeat-x;
  17. float: right;
  18. width: /*570*/700px;
  19. padding: 2px;
  20. padding-bottom: 15px;
  21. }

Poradziłby ktoś na to coś ? tongue.gif
erix
zoom:1 tam, gdzie są floaty. winksmiley.jpg
Fishu
Sorrki, ale nie rozumiem tego, o co chodzi z zoom:1 ?
erix
Np:
Cytat
Kod
div#content_03 { // Treść
    background: url(images/content_03.gif) repeat-x;
    float: right;
    width: /*570*/700px;
    padding: 2px;
    padding-bottom: 15px;
    }

Na:

Kod
div#content_03 { // Treść
    background: url(images/content_03.gif) repeat-x;
    float: right;
    width: /*570*/700px;
    padding: 2px;
    padding-bottom: 15px;
    zoom: 1;
    }
Fishu
Niestety bez zmian. Mi się wydaje że nie ma takiego czegoś jak zoom, może jest, nie wiem, ale nigdy się z tym nie spotkałem i myśle że nie tylko ja tongue.gif
erix
Owszem, jest. ;]

Tylko mało która dokumentacja o tym wspomina. Popróbowałeś to dla innych selektorów, które masz tam wokół tej ramki?
Fishu
Tak, próbowałem dla tych 3 div'ów (tej kreski, menu i treści) ale to nic nie daje :/
acztery
a po co ci w kodzie <DIV id=content_01></DIV> wywal to albo wstaw tam no height:3px
Shili
To co prawda jest rozwiązanie nie do końca zgodne ze standardami i na pewno walidator wywali Ci błąd, ale możesz dodać w stylach content01 regułę:
Kod
_margin-bottom: -8px;

Strona tak na marginesie jest do przepisania choćby z tego względu, że większość tego co robisz za pomocą obrazków da się zrobić spokojnie za pomocą borderów i zwykłego kolorowego tła, w dodatku pozbędziesz się wtedy niesamowitej ilości pustych kontenerów.
Fishu
Cytat(acztery @ 20.06.2008, 22:00:19 ) *
a po co ci w kodzie <DIV id=content_01></DIV> wywal to albo wstaw tam no height:3px

Jak bym nie dał tego Diva to by mi nie wyświetliło tej kreski

Cytat(Shili @ 21.06.2008, 00:28:00 ) *
To co prawda jest rozwiązanie nie do końca zgodne ze standardami i na pewno walidator wywali Ci błąd, ale możesz dodać w stylach content01 regułę:
Kod
_margin-bottom: -8px;

Strona tak na marginesie jest do przepisania choćby z tego względu, że większość tego co robisz za pomocą obrazków da się zrobić spokojnie za pomocą borderów i zwykłego kolorowego tła, w dodatku pozbędziesz się wtedy niesamowitej ilości pustych kontenerów.

Wielkie dzięki, działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.