Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Wydłużanie tabelki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
banzaii
Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z html'em i napotkałem właśnie pewien problem. Otóż część mojej strony wygląda tak tak i jest to tabela. Gdy w lewej części tabeli coś napiszę, prawa wydłuża się razem z nią - niby normalne, jednak chciałbym się tego pozbyć. Czy da radę w jakiś sposób 'zablokować' wydłużanie się prawej części tabelki?
Lejto
użyj colspan=""
np.
Kod
<table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="10">
<tr>
<td bgcolor="kolor góra" colspan="2" align="center" valign="middle">Tutaj można umieścić logo serwisu</td>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="kolor menu" width="Tutaj wpisz szerokość menu (np.: 150)" valign="top">
Tu umieszcza się odsyłacze spisu treści
</td>
<td bgcolor="kolor strony" valign="top">

Tu wpisuje się treść strony

</td>
</tr>
</table>

więcej: http://www.kurshtml.boo.pl/html/struktura_tabeli,tabele.html
banzaii
Hm, mi raczej chodziło o coś innego. Załóżmy, że dodaję tekst do lewej części tabeli. Tym samym chciałbym, aby prawa jej część 'nie szła' pionowo w dół razem z lewą, tak jak tutaj. Czy Twoja rada odnosi się do tego problemu?
trucksweb
podaj jaki masz kod w ciemno nikt nie ebdzie zgadywal.
ale musisz kazda taka ramke zrobic na jednej tabelce, wtedy beda sie zachowywac niezaleznie od siebie.

A najlepiej to zainteresuj sie warstwami (divy) snitch.gif
l0ud
Jak już tak bardzo chcesz używać tabele to... Stwórz 2 oddzielne tabele (widoczne) i umieść je w komórkach niewidocznej tabeli (border-width: 0px) składającej się z 2 kolumn i 1 wiersza (mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi smile.gif)

Jednak dużo lepszym rozwiązaniem byłoby użycie warstw (<div>) nadając im określoną szerokość i float w stylu (chociaż tutaj musiałbym bardziej znać kompletny układ strony, żeby doradzić)
JoShiMa
Cytat(banzaii @ 8.07.2008, 21:44:40 ) *
Gdy w lewej części tabeli coś napiszę, prawa wydłuża się razem z nią - niby normalne, jednak chciałbym się tego pozbyć. Czy da radę w jakiś sposób 'zablokować' wydłużanie się prawej części tabelki?

Zacząć pisać strony zgodnie ze standardami, czyli przestać wykorzystywac tabelki do tego do czego nie zostały one stworzone i zacząć używać odpowiednich znaczników, czyli np <div>.

Cytat
Stwórz 2 oddzielne tabele (widoczne) i umieść je w komórkach niewidocznej tabeli

A potem strzel sobie w łeb. Jak nie potrafisz zrobić czegoś przynajmniej poprawnie to się za to nie zabieraj.
banzaii
Mhm, dzięki wam. W divie z przyleganiem wyszło ok. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.