Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Syntax error - brak PHP5?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lee
Mam problem otóż od jakiegoś czasu zamiast strony głównej dostaję komunikat
Cytat
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /home/gothic/public_html/library/mysql.class.php on line 4

PHP5 jest na serwerze (.htaccess - wgrałem jeszcze raz, ale bez skutku), plik wgrałem jeszcze raz, sprawdziłem bazę danych i nie mogę znaleźć źródła błędu. Nic nie zmieniałem w plikach od dłuższego czasu. Co powoduje ten błąd? Tu jest phpinfo
http://pass66.dizinc.com/~gothic/phpinfo.php
scanner
300 postów, a jeszcze się nie nauczyłeś, żeby pokazywać wadliwe fragmenty kodu?
Lee
library/mysql.class.php
  1. <?php
  2. class Connect {
  3. public $connect;
  4.  
  5. public function __construct($db_host, $db_name, $db_user, $db_pass) {
  6. @$this -> connect = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_pass)
  7. or die (_MYSQL_ERROR_1 .''. mysql_error());
  8. @$this -> query = mysql_select_db("$db_name")
  9. or die (_MYSQL_ERROR_2 .''. mysql_error());
  10. $this -> query = mysql_query("SET NAMES latin2");
  11. }
  12.  
  13. public function __destruct() {
  14. @$this -> query = mysql_close($this -> connect);
  15. }
  16. }
  17. ?>

index.php
  1. <?php
  2.  
  3. require_once("config.php");
  4. $smarty->assign('links', fetch_weblink());
  5. require_once("news.php");
  6.  
  7. $smarty -> display("$theme/index.tpl");
  8.  
  9. ?>
scanner
AFAIR PHP 4.x nie pozwala na stosowanie public, private, protected. Własności klasy deklarowane są przy pomocy słowa kluczowego var.
Zalecam aktualizację serwera.
nevt
słuszny wniosek - brak PHP5
Lee
Cytat(nevt @ 9.07.2008, 12:41:54 ) *
słuszny wniosek - brak PHP5

No, ale
Cytat
AddType application/x-httpd-php5 .php

w .htaccess załawiało sprawę blinksmiley.gif
nevt
być może na twoim hostingu domyślnie skrypty PHP5 powinny mieć rozszerzenie .php5 ?
carbolymer
O czym ty mówisz? Na serwerze masz php w wersji 4: "PHP Version 4.4.8" ( zgodnie z phpinfo() ) to niby skąd ma tam się wziaść v5?
l0ud
Coś się zmieniło na serwerze i htaccess przestało działać. Poszukaj na stronie Twojego hostingu / zapytaj jak przełączyć wersję php.

No chyba że to Twój serwer winksmiley.jpg
Lee
Cytat(carbolymer @ 9.07.2008, 13:27:32 ) *
O czym ty mówisz? Na serwerze masz php w wersji 4: "PHP Version 4.4.8" ( zgodnie z phpinfo() ) to niby skąd ma tam się wziaść v5?

Stąd myślałem, że mam 5 (screen z cPanelu) + miałem wgrane .htaccess i skrypt oparty na PHP5 działał, a teraz już nie działa.

Cytat(l0ud @ 9.07.2008, 13:30:22 ) *
Coś się zmieniło na serwerze i htaccess przestało działać. Poszukaj na stronie Twojego hostingu / zapytaj jak przełączyć wersję php.

No chyba że to Twój serwer winksmiley.jpg

Zapytałem sponsora czy coś się zmieniło, mam dostęp tylko do cPanelu, ale jakiś marny, bo mimo kombinowania w nim nie działa.
nevt
Cytat

mówię dokładnie o tym, że wiele firm hostingowych nadal równolegle utrzymuje wsparcie dla PHP4 i PHP5. (i PHP4 może być odpalane domyślnie).
jeżeli domyślnie skrypt z rozszerzeniem .php uruchamia proces PHP4 to w phpinfo() umieszczone w takim pliku zwróci informację o PHP4. a jeżeli wymogiem na korzystanie z PHP5 jest zastosowanie rozszerzenia .php5 (to tylko mój domysł, różne firmy różnie to konfigurują), to po umieszczeniu phpinfo() w pliku z rozszerzeniem .php5 uruchomi proces PHP 5 i zwróci odpowiednia wersję.

najpierw wyjaśnij ze swoją firmą hostingową dwie podstawowe kwestie:

1. czy mają wsparcie PHP5
2. jeżeli tak, jak z niego korzystać

a jeżeli nie to, to kolega scanner podał ci rozwiązanie ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.