-Martq-
9.07.2008, 18:18:26
W jaki sposób zmienić domyślne kodowanie znaków w PsPadzie, mam z tym problem, ponieważ domyślnie jest bodajże Windows.. Otwierając późnej stronę w pajączku i dokonując kilka korekt no i zapisie zauważyłem, ze wszędzie pl znaki się wysypały na krzaczki. Od znajomego "dowiedziałem się", że najwidoczniej mój edytor domyślnie koduje mi w Windowsie, a pajączek miał chyba inne ustawienia i się posypało. I dodatkowo zapytam: jaki jest najlepszy system kodowania znaków na stronie ?
Luke_Star
9.07.2008, 22:10:35
UTF-8, a najlepszy edytor wg mnie to Eclipse PHPIDE etc

Utf jest czytany prawie przez wszystko i uniwersalny

piszesz w tylu językach ile trzeba
cbagov
9.07.2008, 22:58:25
Mozna to ustawic w opcjach oraz w menu Format. Potem trzeba ciagle pilnowac czy aby czasem nie zapomnial, co najlepiej osiagniesz przez blokade zapisu pliku, ktory owszem wczytales ale nie chcesz zapisac przez - zapisz wszystkie (pff).
Takze.. PSPad jest ok i bardzo dlugo mi sluzyl, choc zdarzajace sie przeklamania doprowadzaly mnie do nerw.
Nieporownywalnie lepiej bedzie ci w Eclipse czy rozbudowanej wersji Aptana, jesli uciagnie twoj sprzet. Zaleta wlasnie PSpada to niewielkie m.in. obciazenie.
A kodowanie iso-8859-2 albo UTF, kwestia rynku docelowego albo uzywanych jezykow na stronie.
-Martq-
10.07.2008, 09:49:18
Hmm.. Ten edytor co tak chwalisz jest v pl?? Heh, sprawdzałem w iso no i oczywiście IE nie wyświetla wszystkich znaków specjalnych: Φ wyświetlił, a ∅ już nie ;/ ;] Dzięki za info
Szunaj85
10.07.2008, 09:56:13
Faktycznie w PsPad żeby ustawić kodowanie wchodzisz na zakładkę "Format", a następnie klikasz na kodowanie znaków, które Cię interesuje. Natomiast jeżeli chciałbyś zmienić kodowanie w jakimś pliku otwierasz ten plik lub klikasz na zakładkę z jego nazwą (jeżeli jest otwarty),
a następnie postępujesz w identyczny sposób jak powyżej. Zauważ, że na dole okna programu jest napis "strona kodowa:". W ten sposób wiesz jakie kodowanie znaków ma każdy plik w danej chwili.
-Martq-
10.07.2008, 11:11:46
Mhm wielkie dzięki ;] Już wsio problemy rozwiązane ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.