Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie utf-8, funkcja i krzoki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mlodycompany
Witam. Koduje strone w UTF-8. Mój edytor nie zmienia polskich znaków na poprawne i wychodzą mi krzoki na stronie. Wpadłem na pomysł zrobienia funkcji która by zamieniała
  1. <?php
  2. function show($str){
  3. $array = array(
  4. 'ę'=>'ę',
  5. 'ó'=>'ó',
  6. 'ą'=>'ą',
  7. 'ś'=>'ś',
  8. 'ł'=>'ł',
  9. 'ż'=>'ż',
  10. 'ź'=>'Ľ',
  11. 'ć'=>'ć',
  12. 'ń'=>'ń'
  13. );
  14. foreach($array as $z => $na){
  15. $str = str_replace($z, $na, $str);
  16. }
  17. echo $str;
  18. return($str);
  19. }
  20. ?>

ale ona tez nie zamienia. Czy ktoś może mi polecić dobre rozwiązanie?
PS. Tekst mam w bazie i w stałych poniewaz robie projekt kilku jezyczny
l0ud
- używaj notepada++ Pisanie aplikacji w utf-8 w edytorze bez jego obsługi to pomyłka...
- iconv() bo funkcja którą podałeś zamienia bodajże kodowanie windows na iso
http://pl2.php.net/manual/en/function.iconv.php
Mlodycompany
w notepadzie nie podoba mi sie kolorowanie składni. zrobiłem tą funkcje która wyglada tak:
  1. <?php
  2. function show($str){
  3.  
  4. echo iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $str);
  5.  
  6. }
  7. ?>

i pokazuje mi bład Fatal error: Call to undefined function: iconv() in c:\usr\www\function.php on line 24
l0ud
..No to może EditPlus 3?

Twoje PHP nie posiada obsługi iconv()... Spróbuj przełączyć tego krasnala na PHP5 (o ile nie jest już tak ustawiony...)
qrees
Widocznie iconv nie jest zainstalowany. A co do edytora, to jest wiele innych edytorów które obsługują UTF, np JEdit, vim, eclipse itd...
Mlodycompany
ale moze znacie taki zeby obslugiwal utfa i mial kolorowanie jak pajaczek bo kolorowanie w pajaczku jest bardzo przydatne
nevt
to poszukaj i wypróbuj kED - używam od roku i nie narzekam - w dodatku rodzima produkcja... winksmiley.jpg
Mlodycompany
nevt dzieki za program. nawet fajny. problem znikł, ale w połowie sad.gif dane które wyczytuje mi z sqla sa z krzokami
piotrooo89
różne kodowania na stronie i w bazie?
Mlodycompany
raczej nie. jakims dziwnym cudem pozmienialo mi znaki w bazie w rekordach biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.