Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]pobieranie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateuszpi
Witam
witam mam dwa problemy główne i rozbije je na poszczególne pytania
Problem 1:
w bazie danych mam tabele i w tabeli kolumne obszar, id
oczywiscie id zawsze jest inne (1,2,3,4,5...)
a obszar może się powtarzać. to znaczy do id 1-5 pasuje obszar 1, do id 6-10 przypisany jest obszar 2 i tak dalej.

teraz potrzebuje dowiedziec się
liczby tych id w każdym z obszarów (chce wiedzieć że: obszar 1 ma 20 id w sobie, obszar 2 ma 5 id, a obszar 3 ma 0 id)
informacji jaki obszar ma najwięcej tych id przypisanych i najmniej biggrin.gif

zakładam że:
id obszarów nie zawsze idzie po kolei czyli może być sytuacja 1,2,5,6,7,10,12,15..

Problem 2
Mam kilka tabel, potrzebuje je wszystkie przeszukać i dowiedziec się wartości max i min w tych wszystkich tabelach. zakładam że liczba tabel może być różna, w każdej tabeli istnieją identyczne kolumny

Z góry dziękuje za linijki kodu od was. Problem drugi jest mniej ważny to bardziej bym prosił o skupienie się nad rozwiązaniem zagadnien pierwszych.

Pozdrawiam
JoShiMa
Cytat(mateuszpi @ 17.08.2008, 14:27:54 ) *
teraz potrzebuje dowiedziec się
liczby tych id w każdym z obszarów (chce wiedzieć że: obszar 1 ma 20 id w sobie, obszar 2 ma 5 id, a obszar 3 ma 0 id)
informacji jaki obszar ma najwięcej tych id przypisanych i najmniej biggrin.gif

1. SELECT count(id) FROM tabela GROUP BY obszar

Będziesz miał policzone id dla każdego obszaru.
mateuszpi
dzięki. faktycznie mam liczby. wsadzam je ładnie do jednej tablicy. funkcjami wyciągam max i min, ale odczytać obszar dla danej wartości questionmark.gif

1. SELECT obszar FROM tabela WHERE count(id)=16
- cyfra 16 jest przykładowym wynikiem
JoShiMa
  1. SELECT count(id),obszar FROM tabela GROUP BY obszar
gosc
możesz bezpośrednio w zapytaniu sqlowym wyciągnąć min i max stosując funkcje.... min() i max() zamiast count()
aby znalezć grupę o określonej liczności zastosuj
  1. SELECT COUNT(id), obszar FROM tabela GROUP BY obszar HAVING COUNT(id) = 10;

gdzie 10 jest przykładową liczbą
mateuszpi
dzięki. działa pięknie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.