Mam takie proste pytanie, jak przekazac wartośc poza funkcje foreach?? Dokladnie: Chodzi o to że jeśli ktoś zamówi więcej artykulów niż jest w bazie danych, to powinien wyskoczyc komunikat, ze nie wolno zamawiać wiecej niż jest w magazynie, ale nie wiem jak to zrobic

<?php function sprawdz_ilosc() { $lacz = lacz_bd(); lacz_moje(); $a=0; foreach($_SESSION['koszyk'] as $IDArtykulu => $ilosc) { $query = "SELECT IloscSztuk FROM ARTYKULY_BIUROWE WHERE IDArtykulu = '$IDArtykulu'"; { return; } if($ilosc > $row[IloscSztuk]) { echo ' <font color=red><centr><b>BLAD!!</b></center><br> za mało towaru na stanie, liczba pobieranych artykułów nie może być wieksza
od stanou na magazynie</font><br><br>'; } else { $a++; } } } ?>
na drugiej stronie gdzie wykorzystują tą funkcję mam taki kod:
<?php $a=7; //tuaj dałem wartośc zeby sprawdzic przed wywołaniem funkcji "sprawdz_ilosc()" sprawdz_ilosc(); if($a='mama') // a tutaj to już w ogole nie wiem, bo ten if mi w ogóle nie działą:( a przecież powinien prawda? { if($_SESSION['koszyk']&&count($_SESSION['koszyk'])) { wyswietl_koszyk($_SESSION['koszyk'], false, 0); wyswietl_przycisk('zakup.php5','zakup', 'Zakupienie tych produktów'); } else { wyswietl_przycisk('pokaz_kosz.php5', 'kontynuacja', 'Kontynuacja zakupów'); } } else { } ?>
I mi wyskakuje taki wynik:
wszystko ok
zmienna a w petli wynosi : 1
BLAD!!
za malo towaru na stanie, liczba pobieranych artykulów nie moze byc wieksza od stanou na magazynie
Powrot do koszyka
wszystko ok
zmienna a w petli wynosi : 2
wszystko ok
zmienna a w petli wynosi : 3
zmienna a wynosi : 7
Wiec moje pytanie: Jak przekazac zmienną $a poza pętle foreach??
Albo po prostu, jak zrobić żeby jesli jeden warunek (ten że liczba wieksza niz w magazynku) zostanie spełniony żeby mi sie wyświetlalo że zbyt duza liczba artykułów jest zamawiana? Wie ktoś jak to sie rozwiazuje??
Z gory dzieki!!