dyszol
24.08.2008, 14:39:23
witajcie, od dziś intensywnie zabrałem się za naukę php o stąd moje pytanie, jak zrobić system nawigacji na stronie wg poniższego schematu?:
1. jest strona index.php, na której lewej stronie zamieściłem za pomocą include stronę nav.php
2. w nav.php siedzi sobie skrypt generujący pozycje menu na podstawie pól 'id' oraz 'nazwa' w tabeli (o nazwie np menu) w bazie mysql
3. chciałbym teraz zrobić drugą tabelę (np 'strony') z polami 'id' oraz 'treść', aby po wybraniu odpowiedniego rekordu zawartość z pola 'treść' pojawiła się na stronie
teraz pytanie, czy jest możliwe zastosowanie takiego schematu? czy polecacie inny?
proszę o wytłumaczenie w miarę dobitne, jako że naprawdę dopiero co zaczynam przygodę z php
pozdrawiam
ikssde
24.08.2008, 15:07:31
O ile do budowania menu wykorzystanie mysql jest uzasadnione, to do wyswietlania tresci raczej nie ma takiej potrzeby. Skorzystaj poprostu z instrukcji switch przekazujac do niej dane w linkach ktore mozesz sobie zapisac w mysql przy tworzeniu menu. Powinienes wtedy uzyc include(), no chyba ze musisz wczytywac z bazy danych wtedy troche inaczej to bedzie wygladalo, ale ogolnie na takiej zasadzie tworzone sa strony.
luck
24.08.2008, 15:09:04
Jasne że jest to możliwe

Musisz tylko powiązać obie tabele, najlepiej za pomocą klucza obcego, żeby było jasno określone, która pozycja menu odpowiada za który rekord w tabeli z treścią.
dyszol
24.08.2008, 18:03:32
dzięki jednak już odstąpiłem od tej koncepcji po tym jak się okazało, że kod php w komórce bazy nie jest dalej przetwarzany, a żeby to ominąć kosztowałoby mnie to zbyt wiele zachodu z racji faktu, iż jestem zielony maksymalnie w temacie ;p
menu z bazy zostawiam, a strony będą ładowane z osobnych plików
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.