Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] nawigacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dyszol
witajcie, od dziś intensywnie zabrałem się za naukę php o stąd moje pytanie, jak zrobić system nawigacji na stronie wg poniższego schematu?:

1. jest strona index.php, na której lewej stronie zamieściłem za pomocą include stronę nav.php
2. w nav.php siedzi sobie skrypt generujący pozycje menu na podstawie pól 'id' oraz 'nazwa' w tabeli (o nazwie np menu) w bazie mysql
3. chciałbym teraz zrobić drugą tabelę (np 'strony') z polami 'id' oraz 'treść', aby po wybraniu odpowiedniego rekordu zawartość z pola 'treść' pojawiła się na stronie

teraz pytanie, czy jest możliwe zastosowanie takiego schematu? czy polecacie inny?
proszę o wytłumaczenie w miarę dobitne, jako że naprawdę dopiero co zaczynam przygodę z php

pozdrawiam
ikssde
O ile do budowania menu wykorzystanie mysql jest uzasadnione, to do wyswietlania tresci raczej nie ma takiej potrzeby. Skorzystaj poprostu z instrukcji switch przekazujac do niej dane w linkach ktore mozesz sobie zapisac w mysql przy tworzeniu menu. Powinienes wtedy uzyc include(), no chyba ze musisz wczytywac z bazy danych wtedy troche inaczej to bedzie wygladalo, ale ogolnie na takiej zasadzie tworzone sa strony.
luck
Jasne że jest to możliwe smile.gif Musisz tylko powiązać obie tabele, najlepiej za pomocą klucza obcego, żeby było jasno określone, która pozycja menu odpowiada za który rekord w tabeli z treścią.
dyszol
dzięki jednak już odstąpiłem od tej koncepcji po tym jak się okazało, że kod php w komórce bazy nie jest dalej przetwarzany, a żeby to ominąć kosztowałoby mnie to zbyt wiele zachodu z racji faktu, iż jestem zielony maksymalnie w temacie ;p

menu z bazy zostawiam, a strony będą ładowane z osobnych plików
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.