Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak to zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MysticPL
Witam, nie znam wogóle php, ale zamierzam się go powoli uczyć. Moje pytanie dotyczy dokładnie strony www. Więc mam stronę podzieloną na 3 divy z których najczęściej korzystam. Jest to lewy div (w którym są linki do pozostałych stron) w trzecim divie (od prawej) jest to samo co w pierwszym. Natomiast w drugim jest pole do tekstu itp. U mnie jest tak że np. na stronie głównej są tam newsy, a na poradnikach, poradniki (proste i logiczne). Natomiast denerwujące jest to że jak chce zmienić coś w linkach (lewy i prawy div) to muszę na każdym pliku to zmieniać (strona główna jest w php ponieważ tam są newsy które tego wymagają, a pozostałe są w html.). I tu moje pytanie:
Co mam zrobić żeby lewy i prawy div były takimi divami które edytując edytuje na wszystkich stronach, a to pole tekstu aby można było indywidualnie edytować?

Coś takiego jest np. na stronie www.simy.focus.pl.
Moja strona: http://www.centrumsimy.cba.pl/logowanie/no...rona/index.html (wchodzcie tylko pod ten link bo w głównym katalogu jest stary lay.
Serdecznie pozdrawiam.
gox
include() vel require_once()
MysticPL
Napisz dokładniej o co chodzi, bo jak pisałem ja jestem zielony w php.
marcok
robisz plik php np. leftmenu.php a w nim kod 

1.  
  2.  
  3. <?php
  4.  
  5. function leftmenu()
  6.  
  7. {
  8.  
  9. echo '<a href="/">link1</a>';
  10.  
  11. }
  12.  
  13. ?>

plik index.php

1. <?php
  2.  
  3. include('leftmenu.php');
  4.  
  5. ?>

i teraz w diva z lewym menu pakujesz takie coś

1. <?php
  2.  
  3. leftmenu();
  4.  
  5. ?>
MysticPL
W echo ma skopiować całą zawartość (łącznie z klasami w CSS), tak?
marcok
tak chyba, że używasz zewnętrznych arkuszy wtedy nie musisz ponownie ich wywoływać
MysticPL
A ztym elementem co jest animacja, to tak samo jak to ma zrobić?

A to co ma być index.php, to mam na stronie głównej gdzieś umieścić?
marcok
plik index.php jak index.html jest przeszukiwany przez oprogramowanie serwera i wyświetlany jeżeli na serwerze są oba serwer prawdopodobnie wyświetli plik index.html 

W pliku index.php masz umieścić strone główną twojej witryny. W div'ie w którym ma być wyświetlane lewe menu wpisujesz kod, który Ci podałem. Oczywiście gdy stworzysz inny plik np. (kontakt.php) również musisz includować menu.
MysticPL
Dzięki, dzięki, dzięki! Co ja bym bez ciebie i php zrobił. Jeszcze raz serdecznie dziękuje.
ayeo
@MysticPL proszę zapoznaj się z regulaminem. Co to ma być za temat? Nic nikomu nie mówi! Rozumiem, że czasem trudno coś sprecyzować, ale (ile ja to jeszcze razy napiszę?) jeżeli oczekujesz od kogoś bezinteresownej pomocy szanuj chociaż jego czas. Czy 5 sekund na wymyślenie dobrego tematu to tak wiele?

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.