Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Dodawanie znajomych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arturo323
Witam mam pytanie czy jest możliwe zrobienia takiego czegoś jak dodawanie znajomych:p na stronce
mike
1. Tak, jest to możliwe.
2. Przenoszę z PHP na Przedszkole (i tego działu się trzymaj).
ferrero2
Hehe smile.gif
tak jest możliwe, powtórze po przedmówcy, ale może na początek:
1. Co już zrobiłeś (jaka to strona)
2. Gdzie mają być Ci znajomi dodawani (do bazy ? do plików ?)
3. Co konkretnie ma być dodawane przez tych znajomych (przecież chyba nie bedzie to na zasadzie "jestem znajomy 1 a ja znajomy 2")

Zagadnienia do poczytania :
Html: Formularze, walidacja
Php+SQL: Połączenie z bazą mysql, podstawowe zapytania sql, prezentowanie danych pobieranych z bazy

Pozdrawiam
arturo323
chodzi mi o takie coś że bedzie portal rejestrujesz sie tam i dodajesz znajomych np 1 doda sobie jakiś znajomych , kliknie na plusiki koło tego profilu co che go dodac a tamten dostanie wiadomosc Akceptuje / Odrzucam i jak kliknie Akceotuje to on pojawi sie w znajomych 1 a 1 w znajomych zapraszanego , a jesli odrzucam to odrzuca i koniec.
mike
No cieszę się. Urzekła mnie Twoja historia. Wiemy już o co Ci chodzi ale nie wiemy po się tu z tego uzewnętrzniasz.
Jaką rolę widzisz w nas? Nie zadałeś żadnego pytania, nie wspomniałeś o żadnym problemie.
piotrooo89
tak jak wspomniał mike... o co kaman? bo żadnego kodu nie widzę wiec chciałeś tylko zapytać czy się da? odpowiadamy: da się!
arturo323
Dziękuje wszystkim za rady , ale jaki kod ja nawet nie wiem jak zacząć ten kod napisać. Przepraszam za wszelkie kłopoty ale jestem nowy na forum i tak jakoś wyszło
Lejto
No to co że jesteś nowy tongue.gif. Jeżeli dopiero zaczynasz uczyć się php to z pewnością nie napiszesz kodu do dodawania i obsługi znajomych, spróbuj od czegoś łatwiejszego (prostego). Pokaże ci przykładowy schemat jak może działać kod który "dodaje znajomych"
1. W bazie MySQL robisz tabele np. znajomi
2. U każdego w profilu jest link dodaj do znajomych ktoś klika na to i zostaje dodany nowy wiersz w tabeli mysql
3. User do którego zostało wysłane zapro akceptuje i wtedy następuje update do tego wiersza i np. zmienia się aceept z no na yes i wtedy za pomocą if'ów decydujesz czy dana osoba jest w znajomych czy nie.
Oczywiście shemat działania przedstawiłem bardzo lakonicznie ale wystarczy pomyśleć.
Tez kiedyś takie coś pisałem na swoją stronę i wydawało mi się trudne nie wiedziałem od czego zacząć pogłówkowałem i zrobiłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.