Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Porównanie zawartości strony dynamicznej i statycznej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blackneron
Witam.

Chciałbym porównać zawartość strony wyświetlanej dynamicznie z zawartością strony statycznej (html), która już leży sobie w folderze,
w celu wyświetlenia jednej z nich.

W przypadku gdyby były takie same - wyświetla statyczną.
W przypadku gdy się różnią - wyświetla dynamiczną.

Chodzi o to aby niepotrzebnie się nie łączyć z bazą przy każdorazowym przeładowaniu strony, tylko skorzystać z zawartości która już sobie jest wygenerowana w pliku .html.

Pozdrawiam.
ucho
Sprowadzając to do nieco innej sytuacji - chcesz sprawdzić czy żarówka się pali, porównać to ze stanem, który sobie zapisałeś na karteczce, żeby nie musieć sprawdzać czy żarówka się pali tylko wykorzystać informacje którą już masz na kartce? smile.gif

Zapisuj sobie timestamp ostatniej modyfikacji danych i porównuj z czasem modyfikacji danych w cache, lub ustaw jak długo dane w cache będą uznawane za ważne - np kilka minut.
blackneron
Wyskakuje mi błąd - url file-access is disabled in the server configuration
allow_url_fopen mam na On

1. <?php
  2. $cachefile = "static/$kat.html";
  3. $cachetime = 10*30;
  4.  
  5.  
  6.  
  7. if(file_exists($cachefile) && time()-$cachetime < filemtime($cachefile))
  8. {
  9.  include($cachefile);
  10.  print "<!--Wygenerowana cachowana kopia |" . date("H:i", filemtime($cachefile)). "-->\n";
  11.  exit;
  12. }
  13.  
  14. else {
  15.  
  16. // tutaj jest zawartość generowana dynamicznie
  17.  
  18. // (..........)
  19.  
  20. $fp = fopen($cachefile, 'w');
  21.  
  22.  
  23. fclose($fp);
  24. }
  25. ?>
erix
Cytat
Wyskakuje mi błąd - url file-access is disabled in the server configuration
allow_url_fopen mam na On

Widocznie nie masz. Nie wiem, w którym miejscu wstawiasz ścieżkę do innego serwera, ale pamiętaj, że większość funkcji operujących na systemie plików odmówi posłuszeństwa, jeśli zamiast ścieżki do pliku lokalnego podstawisz URL.
blackneron
Jest ok, allow_url_fopen było na On i zadziałało. Trza było odświeżyć ... sciana.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.