Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysq] źle sortuje rekordy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zmorcia
Witam mam takie zapytanie

1. <?
  2.  
  3. $query = mysql_query("SELECT * FROM ".PREFIKS."users WHERE user_name IN (SELECT `reply_user` FROM `".PREFIKS."complete`) ORDER BY");
  4.  
  5. while($row = mysql_fetch_array($query)){
  6.    $userComplete = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM ".PREFIKS."complete WHERE reply_user='".$row['user_name']."'"));
  7.    echo $row['user_name'].' ['.$userComplete .']<br />';
  8. }
  9. ?>

I wynikiem tego mam to:

Kod
Qba [16]
test [1]
Kostka [9]

a chce aby posegregowało mi wg. największej ilośći punków:

Kod
Qba [16]
Kostka [9]
test [1]

Za pomoc dam plusa smile.gif
Rafal Filipek
1) co dokladnie ma robic ta koncowka ORDER BY w 1 zapytaniu ? brzmi to jak "sortuj po niczym" winksmiley.jpg
2) po co to tak rozbijac ? moze nie dzialac bo nie wiem jak wygladaja tabele itp ale chodzi o to ze pobierasz uzytkownikow i od razu liczysz ile jest rekordow w tabeli complete ktore dla danego usera maja kolumne replay_user = user.user_nme
  1. SELECT users.*, count(complete.replay_user) ile FROM users, complete WHERE users.user_name = complete.replay_user GROUP BY users.user_name ORDER BY ile
kefirek
Albo zobacz może tak
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("SELECT * FROM ".PREFIKS."users WHERE user_name IN (SELECT `reply_user` FROM `".PREFIKS."complete`)");
  3.  
  4. while($row = mysql_fetch_array($query)){
  5.   $userComplete = mysql_query("SELECT *, COUNT(user_name) AS ile
  6.   FROM ".PREFIKS."complete WHERE reply_user='".$row['user_name']."' GROUP BY user_name ORDER BY ile DESC");
  7. while($row1 = mysql_fetch_array($userComplete)){  
  8.  
  9. echo $row1['user_name']." [".$row1['ile']."]<br />";
  10. }
  11. }
  12. ?>
Zmorcia
Pierwsze zaraz sprawdze...

a drugi kod, nie działa ;(

z kazego kodu wziąłem po kawałku smile.gif działa thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.