Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] input problem z wartoscia pobierana z mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rem1
Witam
mam taki problem przy probie zrobienia modyfikacji rekordu przez strone php
pobieram dane z bazy MySQL z komorek w ktorych sa wpisy np ala ma kota czyli pare wyrazow w jednej komorce.
Niestety mam problem z tym zeby zawartosc tej komorki wyswietlic w polu input w celu jej modyfikacji. W momencie kiedy ja wyswietlam pojawia mi sie w polu input tylko ala bez reszty.
Jak na stronie wyswietlam sobie zmienna np echo $wiersz['komorka1'] to otrzymuje ala ma kota
ale jezeli umieszcze to w czyms takim:
<td>komorka1:</td><td><input type=\"text\" size=\"80\" name=\"imie\" value=".$wiersz['komorka1']." /></td>
to na stronie wyswietla sie tylko ala.
Jak zrobic zebym mial cala zawartosc komorki ???

Pozdrawiam
Remigiusz
isso
a patrzyłeś dokładnie co się dzieje w kodzie? musisz pamiętać o tym, że jeżeli w kodzie występuje znak " to value zostaje zamknięte czyli:

powiedzmy, że dostajesz coś takiego: ma "ala" kota

to automatycznie dzieje się coś takiego: value="ma "ala" kota

część: ala" kota zostaje zignorowana.

nie wiem czy to to... ale jest taka możliwość - zobacz funkcję http://pl.php.net/htmlentities

a poza tym polecam praktykę pisania tak:

1. <?php
  2. echo '<input type="text" value="'.$zmienna.'" name="xx" />';
  3. ?>

nie trzeba tak bardzo uważać na używanie backlaslasha
rem1
patrzylem na linka ktorego podales ale to nic nie zmienia.
W komorce nie ma wpisanych " i innych podobnych dziwnych znakow
problem jest wlasnie w tym ze jak pobieram wartosc z bazy i chce ja wstawic do input to wstawia pierwszy wyraz az do napotkania spacji. Jak spotka spacje to reszte juz pomija mimo ze z bazy php pobiera calosc lacznie ze spacjami sad.gif
Juz nie wiem jak to ugryzc.

Pozdrawiam
Remigiusz
messmaker
Kod
<td>komorka1:</td><td><input type=\"text\" size=\"80\" name=\"imie\" value=\"".$wiersz['komorka1']."\" /></td>

albo zamień spacje na "&nbsp;", może niełamliwe przejdą
rem1
ale to zamienic w momencie zapisywanie danych z formularza do bazy danych ? tak zeby w bazie bylo cos w postaci
ala&nbpsma&nbpskota ?

Pozdrawiam
Remigiusz
messmaker
Wszystko jedno co będzie w bazie, jeśli pierwszy sposób zawiedzie to albo przed zapisaniem albo po odczytaniu z bazy a przed wstawieniem w formularz zamień wszystkie spacje na &nbsp;
rem1
ale wtedy na stronie tez wyswietla mi ala&nbps poza tym to chyba powinno dzialac normalnie bo tak to bede musial napisac funkcje ktora w momencie zapisywania danych do bazy sprawdza czy sa spacje jezeli tak to je zamienia na &nbps a pozniej przy odczytywaniu bedzie zamieniala ponownie z &nbps na spacje. Troche to dziwne smile.gif

Pozdrawiam
Remigiusz
matixrr
Spróbuj:
Kod
<input type="text" size="80" name="imie" value="'.$wiersz['komorka1'].'">
rem1
zadzialalo ale troche odwrotnie
Kod
<input type="text" size="80" name="imie" value='".$wiersz['komorka1']."'>

apostrofy dalem przed cudzyslowiami
dzieki

Pozdrawiam
Remigiusz
messmaker
Cytat(rem1 @ 1.02.2009, 01:52:00 ) *
ale wtedy na stronie tez wyswietla mi ala&nbps poza tym to chyba powinno dzialac normalnie bo tak to bede musial napisac funkcje ktora w momencie zapisywania danych do bazy sprawdza czy sa spacje jezeli tak to je zamienia na &nbps a pozniej przy odczytywaniu bedzie zamieniala ponownie z &nbps na spacje. Troche to dziwne smile.gif

Pozdrawiam
Remigiusz

& N B S P ;

end, literka N jak noga, literka B jak bałwan, literka S jak Spryt, literka P jak Pier...nik, średnik

Tak trudno skopiować? dwa razy pisałem.
isso
Cytat(rem1 @ 1.02.2009, 02:00:59 ) *
zadzialalo ale troche odwrotnie
Kod
<input type="text" size="80" name="imie" value='".$wiersz['komorka1']."'>

apostrofy dalem przed cudzyslowiami
dzieki

Pozdrawiam
Remigiusz

Ehhh to właśnie jest tak, jak się nie czyta... przecież napisałem jak najlepiej jest formatować tekst, aby nie było podobnych problemów:) to co ja napisałem to właśnie są tylko "odwrócone" apostrofy smile.gif no nic, ważne że udało Ci się to zrobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.