Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]hacki zgodne ze standardami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gcdreak
Witam!
Jakie znacie hacki wykorzystywane w html/css? Jak działają? Które z nich są zgodne ze standardami i pozytywnie przechodzą test validatora?
erix
Przechodzą wszystkie pod warunkiem, że je dołączasz przez komentarze warunkowe.
Pilsener
Po co Ci jakieś haki? Używasz tego, co jest potrzebne lub dostępne. Jak np. exploder daje możliwości użycia jakiś tam filtrów, to kto mi zabroni wzbogacić strony oglądane w tej przeglądarce o dodatkowe efekty? I jakie to ma znaczenie, czy przez to css będzie się walidował czy nie? Zresztą jak ktoś robi strony normalnie, to nie potrzebuje żadnych "haków" (chyba, że nadanie np. blokowi position:relative to "hak"), takie dyskusje są bezprzedmiotowe, lepiej się skupić na rozwiązaniu jakiś praktycznych problemów - poza tym haki z prawidziwego zdarzenia (wykorzystujące luki w przeglądarce) pewnego dnia przestają działać (choć w wypadku IE może to trochę trwać).

Zamiast uczyć się "haków", lepiej przeczytać jakiś kurs HTML+CSS, by robić strony lepiej i bez żadnych "haków".
gcdreak
Cytat(Pilsener @ 13.02.2009, 13:31:55 ) *
Po co Ci jakieś haki? Używasz tego, co jest potrzebne lub dostępne. Jak np. exploder daje możliwości użycia jakiś tam filtrów, to kto mi zabroni wzbogacić strony oglądane w tej przeglądarce o dodatkowe efekty? I jakie to ma znaczenie, czy przez to css będzie się walidował czy nie? Zresztą jak ktoś robi strony normalnie, to nie potrzebuje żadnych "haków" (chyba, że nadanie np. blokowi position:relative to "hak"), takie dyskusje są bezprzedmiotowe, lepiej się skupić na rozwiązaniu jakiś praktycznych problemów - poza tym haki z prawidziwego zdarzenia (wykorzystujące luki w przeglądarce) pewnego dnia przestają działać (choć w wypadku IE może to trochę trwać).

Zamiast uczyć się "haków", lepiej przeczytać jakiś kurs HTML+CSS, by robić strony lepiej i bez żadnych "haków".

Uczyć się? Oczywiście tak. Ale hacki są powszechnie używane. IE6 jak wiemy nie jest idealny.
Chyba, że źle mnie zrozumiałeś?
Dla mnie hacki oznaczają takżę proste sposoby poprawienia wyglądu w różnych przeglądarkach. Niektóre są zupełnie zgodne w CSS. Dlatego chcę, aby osoby tworzące dobre strony napisały w tym temacie o tym co może pomóc mnie i innym początkującym.
erix
Cytat
Zresztą jak ktoś robi strony normalnie, to nie potrzebuje żadnych "haków" (chyba, że nadanie np. blokowi position:relative to "hak"),

Tak? To zrób normalnie :before i :after z generated content pod Firefoksem. Z tego, co pamiętam, to aby wyświetlało prawidłowo, to należy korzystać z XBL. Z tego, co zaobserwowałem, to tylko Opera, Webkit i IE8 (sic!) potrafią prawidłowo wyświetlać dynamicznie generowane obiekty.

Cytat
(wykorzystujące luki w przeglądarce) pewnego dnia przestają działać (choć w wypadku IE może to trochę trwać).

Przestaną działać, ale w nowych wersjach. expressions działają tylko do IE7 włącznie, a w przypadku IE8 już nie trzeba ich za wielu wykorzystywać (osobiście nie miałem nigdy takiej potrzeby).

Cytat
by robić strony lepiej i bez żadnych "haków".

Życzę powodzenia. tongue.gif

~gcdreak:
Cytat
Dlatego chcę, aby osoby tworzące dobre strony napisały w tym temacie o tym co może pomóc mnie i innym początkującym.

http://kurs.browsehappy.pl - dział bugi IE.

Poza tym, nie cytuj całego poprzedzającego posta. Jest to pozbawione jakiegokolwiek sensu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.