Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Nazwy dla obiektów utworzonych za pomocą pętli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
requinus
Witam,
mam problem. Nie mam pojęcia jak wykorzystać zmienne/tablice do nadania nazw obiektom tak, żeby można było się potem do nich odwołać. Może posłużę się przykładem. Chciałbym aby pola tekstowe utworzone za pomocą pętli uaktywniały się po zaznaczeniu pola wyboru, które również zostało utworzone za pomocą pętli. Dlaczego poniższy kod nie działa? Próbowałem różnych kombinacji - bez skutku. Pomóżcie..... Z góry dziękuję i pozdrawiam.

1. <?php for($licznik=0;$licznik<5;$licznik++)
  2. {
  3. echo("<input style='width: 330px; height: 20px' type='text' name=$nazwa[$licznik] align='center' value='' disabled='disabled' />");
  4. ?>
  5. <input type="checkbox" name="<?php echo $nazwa2[$licznik]; ?>" value="<?php echo $nazwa3[$licznik]; ?>" onclick="this.form.elements['<?php echo$nazwa[$licznik]; ?>'].disabled = !this.checked"/>
  6. <?php }
  7. ?>
  8. </body>
  9. </html>
kazag
skad masz tablicę $nazwa i po co? Zostaw samo $licznik. Mieszasz html z php... Wygodniej chyba przed każdym cudzyslowiem i slashem postawić "\", niż potem sie domyślać, gdzie się php końcyz a gdzie zaczyna. I powiedz jeszcze, jaki błąd dostajesz, ze "nie działa"?
requinus
Nie wyskakuje żaden błąd. Poprostu nie odblokowują się pola. Jeśli nie ma zmiennych i jest jedno pole ze sztywno przypisaną nazwą to jest ok, natomiast jeśli jest więcej niż jedno pole tekstowe i w nazwie pola jest zmienna to zaznaczenie pola wyboru nie odblokowuje pola tekstowego. Próbowałem zostawić sam '$licznik' też nie działa. Jeśli wiesz jak to zrobić prościej to ja sie nie upieram przy swoim rozwiązaniu. Poprostu kombinuję, bo nie wiem jak to zrobić.

Już sobie poradziłem. Zrobiłem statyczne nazwy (bez zmiennych, tablic itd) a pętla po każdym zwiększeniu licznika tworzy nowy formularz a do tej pory formularz był jeden i stąd wynikały moje problemy z nazwami. W każdym razie dzięki za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam wszystkich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.