Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] jak zrobić taki układ strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Chciałbym mieć następujący układ strony:

1. Na środku div z treścią o szerokości 750px
2. Po bokach dwa divy, których szerokość będzie ustalana automatycznie.

Próbowałem zrobić coś takiego:
Kod
<div id="tlo_lewe" style="width:auto/2">
</div>

<div id="strona" style="width:750px; background-color:orange;">jhk
</div>

<div id="tlo_prawe" style="width:auto/2">
</div>

ale nie bardzo mi wyszło...
peter13135
  1. <div style="margin:auto">
  2. <div id="tlo_lewe" >
  3. </div>
  4.  
  5. <div id="strona" style="width:750px; background-color:orange;">jhk
  6. </div>
  7.  
  8. <div id="tlo_prawe">
  9. </div>
  10. </div>

może tak?
sweter
Ale, żeby wszystkie divy były w jednej linii daję
Kod
display:inline

ale teraz środkowy div ma szerokość zależną od tekstu, który się w nim znajduje.
sad.gif
peter13135
co to znaczy w jednej lini??, daj to wszystkie divy w jednego diva to bedziesz miał na jednej wysokości
TurboPtyś
Może coś takiego:

Kod
<div id="tlo_lewe_i_prawe">

<div id="strona" style="width:750px; background-color:orange; margin: 0px auto;">jhk
   </div>

</div>
conmar
Kod
<div id="kontener" style="margin: 0 auto;overflow: hidden>
        <div id="tlo_lewe" style="float: left">
        </div>

<div id="strona" style="width:750px; background-color:orange;float:left">jhk
        </div>

<div id="tlo_prawe" style="float:left">
       </div>
</div>
likemandrake
Nie da się za pomocą divów uzyskać dokładnie takiego efektu jakiego byś chciał (przynajmniej bez problemów). Mógłbyś taki efekt uzyskać stosując jedynie tabele.

Layout na tabelce mógłby wyglądać tak:

Kod
<table style="width: 100%;">
    <tr>
        <td>left</td>
        <td style="width: 750px;">center</td>
        <td>right</td>
    </tr>
</table>

Natomiast używając layoutu na divach mógłbyś jedynie zrobić takie coś:

Kod
<div style="width: 80%; float: left;">
   <div style="width: 75%; float: right;">
      center
   </div>
   <div style="width: 25%; float: left;"> <!-- poniewaz (20% * 100%) / 80% = 25% -->
      left
   </div>
</div>
<div style="width: 20%; float: right;">
   right
</div>

Albo zamiast jednostek względnych użyć tylko i wyłącznie jednostek bezwzględnych (np. px).

Jest w css takie coś jak display: table, table-cell, table-row, ale niestety tego nie obsługuje ta "wspaniała" przeglądarka IE, bo wtedy mógłbyś no problemo użyć divów, a efekt mieć taki jak na layoucie z tabelką.

Owszem, możesz spróbować expressions, aby zasymulować w IE zachowanie elementów display table-*, jak chce Ci się bawić, to proszę, jednak używając expressions, trzeba wiedzieć co się robi, bo szybko można sobie popsuć "wydajność" strony.

Pozdrawiam
zegarek84
tu masz na sztywno szerokość środka na 750px, ustaw sobie też na sztywno szerokość lewego diva - domyślnie na 200px

zmienia się szerokość prawego diva
  1. div {position: absolute; top: 0; bottom: 0; height:100%;}
  2. #left4 { left: 0px; width: 200px;
  3. background-color: yellow;}
  4. #center { width: 750px; left: 200px;background-color: green;
  5. }
  6. #right{ left:950px;
  7. right: 0; background-color: grey;}
  8. <div id="left4">1 Lewa</div>
  9. <div id="center">Ĺšrodek</div>
  10. <div id="right">Prawa kolmna</div>
  11. </body></html>
likemandrake
Cytat(zegarek84 @ 16.02.2009, 22:21:46 ) *
tu masz na sztywno szerokość środka na 750px, ustaw sobie też na sztywno szerokość lewego diva - domyślnie na 200px

zmienia się szerokość prawego diva
  1. div {position: absolute; top: 0; bottom: 0;}
  2. #left4 { left: 0px; width: 200px;
  3. background-color: yellow;}
  4. #center { width: 750px; left: 200px;background-color: green;
  5. }
  6. #right{ left:950px;
  7. right: 0; background-color: grey;}
  8. <div id="left4">1 Lewa</div>
  9. <div id="center">Ĺšrodek</div>
  10. <div id="right">Prawa kolmna</div>
  11. </body></html>

Twój przykład napewno nie będzie działał pod IE6, nie wiem czy również pod IE7. Nie muszę nawet sprawdzać...

Cytat(sweter @ 16.02.2009, 20:33:42 ) *
Ale, żeby wszystkie divy były w jednej linii daję
Kod
display:inline

ale teraz środkowy div ma szerokość zależną od tekstu, który się w nim znajduje.
sad.gif

Gdy elementowi zewnętrznemu nadasz display: inline, każdy element blokowy, który będzie wewnątrz tego elementu, będzie sprawiał bardzo wiele problemów.
grzehotnik
Zrób jednego diva z szerokością całej tabelki nadaj mu position- absolute i display:table
póżniej zrób diva lewego, prawego i środkowego z display: table-cell(możesz określić szerokość wszystkich albo tylko którego chcesz) i wywołaj:
Kod
<div głowny>
<div lewy></div>
<div srodek></div>
<diw prawy></div>
</div>
zegarek84
Cytat(likemandrake @ 16.02.2009, 22:34:16 ) *
Twój przykład napewno nie będzie działał pod IE6, nie wiem czy również pod IE7. Nie muszę nawet sprawdzać...

teraz jak siedzę na linuxie to nie sprawdzę ;p - ale jak robiłem symulację fixed pod IE na CSS to robiłem to na divach w absolute ;p
likemandrake
Symulację position: fixed na IE6 nie zrobi się inaczej niż przez użycie właśnie position: absolute + JS (lub jest też druga metoda, bez użycia JS), tu miałem raczej na myśli, że elementom nadawałeś jednocześnie top, right, bottom i left, co wg specyfikacji powinno odpowiednio rozciągnąć element, a to właśnie nie działa pod IE6 napewno (i jak wspomniałem, nie wiem czy też na IE7 ruszy).
zegarek84
wystarczyło dodać tylko height:100% winksmiley.jpg

EDIT - ale sprawdź teraz ;p - rozciągnięte jest całe winksmiley.jpg - bez symulacji ^^ - bo jak nie kijem to zawsze da się patykiem biggrin.gif
likemandrake
No przecież napisałem w nawiasie, że symulację fixed można również napisać bez JS, czyli przy użyciu samego CSS...

Cytat(zegarek84 @ 16.02.2009, 23:36:00 ) *
wystarczyło dodać tylko height:100% winksmiley.jpg

Długo będziemy działać w trybie quirks mode? Włącz tryb zgodny ze standardami, to nie będzie to już tylko height: 100% tongue.gif

Kod
#right {
   left: 950px;
   right: 0;
   background-color: grey;
}

Ta reguła nie może działać dobrze w IE6, m.in. o nią mi chodzi smile.gif
zegarek84
zerknij na regułę div{} ^^
likemandrake
No reguła o której mówisz, dla przeglądarek zgodnych ze standardami rozciągnie element na całą wysokość przy użyciu właściwości top i bottom, a dla pozostałych rozwiąże to właściwość height, ale nadal pozostaje problem left i right winksmiley.jpg

Przy okazji polecam stronę http://kurs.browsehappy.pl/Bugi/HomePage smile.gif Napewno Wam się przyda Hakerzy winksmiley.jpg
zegarek84
musiałbym się pobawić na stricte pod IE - a na swoim laptopie nie mam IE ;p - w każdym bądź razie bez rygorów działa to też na IE ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.