Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML]XMLreader i pomijanie, dublowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam przeglądałem forum odnośnie pomijania węzłów i atrybutów przez XMLreader. Niestety znalazłem coś takiego:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=78...rt=#entry401680

W powyższym wątku brakuje rozwiązania problemu. Działam na plikach małych i mega dużych. Obecnie testuję na małych. Doradzono mi XMLreader do pracy z dużymi ale już widzę problem z pomijaniem węzłów i atrybutów bądź ich dublowaniem.

Dam przykład mojego działania:

kawałek xml-a
Kod
<trip date="2009-03-15" period="4" catalog="Z01" template="" id="15146">
<hotel code="SHANDRANJP" destCode="ITA"/>
</trip>

Kod
    $xml = new XMLReader();
    $xml->open($plik);

while ($xml->read()) {
        $date = $xml->getAttribute('date');
        $period = $xml->getAttribute('period');
        $catalog = $xml->getAttribute('catalog');
        $template = $xml->getAttribute('template');
        $id_ = $xml->getAttribute('id');
        $hotel_code = $xml->getAttribute('country');
        $hotel_descode = $xml->getAttribute('destCode');
   }

Dodam że całość chcę wrzucić w bazę a żeby nie było pustych informacji zrobiłem coś na zasadzie

if(isset($date)) {
dalsze polecenie
}

W pliku mamy trip i hotel, co prawda atrybuty się nie dublują nazwami ale czy napewno odczytuje się je jednakową formułą? Są one w innych znacznikach. Wcześniej korzystałem z SimpleXML - b. proste w obsłudze, jednak nie ma bata przerobić nim kilkuset megowe pliki a mam nawet 1gb...

$id_ = $xml->getAttribute('id');
$hotel_code = $xml->getAttribute('country');
batman
Temat, który podałeś w linku rozwiązał się sam. Okazało się, że był błąd w PHP i dlatego tak się działo.
Co do Twojego problemu, to sama pętla nie wystarczy.
Zerknij na phpedia.pl, gdzie jest opisane jak używa się klasy XMLReader. Wówczas wszystko stanie się jasne winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.