Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przerobienie z PHP 4 na PHP 5 jest trudne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gustafitka
Witam
Czy przerobienie skryptu jest trudne z PHP 4 na PHP 5.
Bo mam problem pod względem tego ze skrypt chodzi w programie Krasnal który obsługuje PHP 4
a ja mam go odpalić na Xammp a tam jest tylko PHP 5.

Pozdrawiam
Zyx
Zależy, co jest w tym skrypcie. Jeśli nie jest on napisany z użyciem obiektówki i autor podczas pisania trzymał się najnowszych wytycznych, to powinien działać od razu. Używam PHP5 od bardzo dawna i o ile aplikacja nie korzystała dość mocno z OOP, to jej uruchomienie na piątce było w zasadzie bezbolesne.

Rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę:

- Obsługa obiektów - model obiektowy został całkowicie zmieniony w PHP5 i choć podstawy składni są te same, wiele rzeczy działa inaczej. Tu Ci tego nie wyjaśnię, ponieważ jest tego duuużo (temat na cały artykuł), a porównania są w wielu serwisach oraz w samej dokumentacji PHP.
- Zamiana <? na <?php - to można zrobić w kilka chwil dobrym edytorem. Wprawdzie na PHP5 da się uruchomić po przekonfigurowaniu skrypty z krótszą formą, ale jest ona uznawana za przestarzałą i za jakiś czas zniknie. Skoro już więc przerabiasz aplikację, powinieneś zająć się też tym.
- Przejście na tablice superglobalne $_POST, $_GET itd. - jak wyżej.
- Jeśli jest tam Smarty, trzeba będzie też zaktualizować ten skrypt, ponieważ kompilator starszych wersji działa na PHP5 dopiero po małej przeróbce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.