Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MYSQL]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smagul
Witam. Potrzebuję skrypcik (domyślam się że będzie to js/ajax). Nie znam tej technologii i nie bardzo wychodzi mi wygoglowanie interesującego mnie skrypciku. Do rzeczy:
Na stronie mam formularz w którym ludzie wysyłają pewne treści, które zapisują się bazie (nazwijmy ją 'baza' i niech ma kolumny o nazwie 'tresc', 'id' - chociaż kolumny nie są chyba istotne).
w innym miejscu na stronie użytkownicy czytają treść zawartą w formularzu.
Chcę by w miejscu gdzie czyta się te treści w momencie gdy do bazy została dodana nowa wartość na stronce wyskoczyło okienko z treścią "nowa wiadomość".
Takie rzeczy są np. na grono.net gdy dostajemy nową wiadomość a jesteśmy online to pokazuje się takie fajne okienko.
Wie ktoś gdzie znajdę gotowca albo chociaz lekturę w której wyczytam jak to zrobić?
lukaszgolder
Gotowca nie mam, lekturki też nie. No ale musisz tu na pewno wywołać funkcje, którą będzie sprawdzać co określony czas czy w bazie jest nowa wiadomość. Można to zroibć np za pomocą javaskrypty i setInterval. No i następnie to juz tylko kwestia wyświetlania tego okienka w momencie jeśli są nowe wiadomości smile.gif
Spawnm
poczytaj
https://developer.mozilla.org/index.php?tit...a_pocz%C4%85tek
jeśli znasz podstawy js i php poradzisz sobie.

a gotowca nikt ci nie da za free, nie ten dział smile.gif

//edit
Temat: linkiKursy_dla_poczatkujacych
tu znajdziesz linki do ciekawych kursów .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.