Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Zmienne w *.css
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xix
Czy ja zle szukam, czy rzeczywiscie nie ma zmiennych ani funkcji dla plikow z rozszerzeniem *.css?
kajzur
Css to arkusze styli, nie ma zmiennych, ani funkcji, są tylko klasy i pseudoklasy, o i selektory.
xix
Czy jest w takim razie jakis zamiennik dla zmiennych, o ktorym nie wiem? Chodzi mi tylko o to, by w prosty sposob (bez zmieniania ustawien w innych plikach i tworzenia dodatkowych plikow) zastosowac ten sam, ale zmienny kolor w kilku klasach, pseudoklasach i selektorach w plikach *.css
Az sie prosi przeciez, by zrobic cos podobnego, jak ponizej:

$kolor="czerwony";
selektor1 {color:$kolor}
selektor2 {color:$kolor}
kornel-php
Możesz sobie wrzucić CSS do pliku php i zrobić:

1. <?php
  2. $kolor = '#0099FF';
  3.  
  4. echo 'body { color:'.$kolor.'; }';
  5. ?>

w head robisz:

1. <link rel="stylesheet" href="plik.php" />

Przeglądarka wyświetli tylko to, co wrzucisz w echo. Idź w tym kierunku. Tylko po co Ci to?
xix
"Tylko po co Ci to?"

Pliki *.css bywaja dlugie, czasem tych plikow jest wiele, bo odnosza sie do wielu innych podstron o wielu stylach. Czasem jednak wypadaloby jakis tekst albo ramke podkreslic tym samym kolorem w calym projekcie. Jesli istnialyby zmienne dla css, to moglbym to ujac w jednym pliku i w jednej zmiennej $kolor_ramek_typu_B="czerwony".
kwiateusz
w css 2.1 są, acz nie wiem jak przeglądarki na to pewnie nie obsługują...

http://disruptive-innovations.com/zoo/cssvariables/ przykładzik smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.