Dopiero raczkuje w tej dziedzinie, ale przejdę odrazu do problemu:
Mam 2 checkboxy i 2 komórki w tabeli.
Fragment formularza (działa prawidłowo)
<?php echo '<tr> <td background="img/tlo.png" class="opcje2" style="width: 180px" valign="middle"> Odbiór osobisty:</td> <td background="img/tlo.png" style="width: 606px; height: 22px;" valign="middle" class="opcje1"> <input class="pola_tekstowe" type="checkbox" name="o_o" value="tak"'; if ($wiersz[26] == 'tak') { } echo '></td> </tr> <tr> <td background="img/tlo.png" class="opcje2" style="width: 180px" valign="middle"> Przesyłka elektroniczna:</td> <td background="img/tlo.png" style="width: 606px; height: 22px;" valign="middle"> <input class="pola_tekstowe" type="checkbox" name="p_e" value="tak"'; if ($wiersz[27] == 'tak') { } </tr>; ?>
Teraz mam taki pomysł, że jak checkbox zaznaczony to wysyła wartość "tak", a jak odznaczony to wysyła wartość "nie".
Nie działa, Tak nie działa ;]. I tu moje pytanie brzmi. Jak to zrobić, aby wysyłało do bazy danych proźbę o zmianę komórki na tak

A jak zmienię kolejność to jest odwrotnie. Chyba wzajemnie się wykluczają

<?php $odbior_osobisty = $_POST['o_o']; if ($odbior_osobisty == 'tak') { $uaktualnienie_odbior_osobisty_t = "UPDATE logowanie SET o_o = 'tak' WHERE login = '$login'"; } { $uaktualnienie_odbior_osobisty = "UPDATE logowanie SET o_o = 'nie' WHERE login = '$login'"; } ?>
i analogicznie 2 komórka!