statek
29.06.2009, 10:40:45
Cześć,
Czy ta funkcja potrafi zapisywać tablice asocjacyjne jako pliki csv?
Na przykład:
akey, avalue
Czy da się zapisywać tablice wielowymiarowe?
a11, a12, a13
a21, a22, a23
Czy da się zapisywać tablice wielowymiarowe asocjacyjne?
akey, avalue
bkey, bvalue
Pytam, bo mi udaje się jedynie zapisywać jednowymiarowe tablice numeryczne, w manualu nic o tym nie znalazłem a wydaje mi się to dziwne, że nie da się tak używać tej funkcji.
Pozdrawiam.
erix
29.06.2009, 10:42:14
Czemu dziwne? A jak programy poza PHP mają odróżnić, czy to tablica jedno- czy wielowymiarowa?
Z tego, co mi wiadomo - to nie ma możliwości wykorzystywania CSV jako tablic asocjacyjnych/wielowymiarowych.
statek
29.06.2009, 10:53:49
Dlatego dziwne, że tablica wielowymiarowa (dwu), to wiersze zawierające tablice jednowymiarowe. Wydaje mi się, że jest naturalne, że chcąc zapisać tablice dwuwymiarową do csv będę zapisywać ją wierszami. Zresztą na forum w prawie wszystkich tematach jest właśnie tak używane fputcsv. Po prostu zbędny foreach do pisania. A na jednowymiarową tablicę asocjacyjną można patrzeć jak na dwuwymiarową z wierszami postaci: klucz, wartość. Chyba jest to intuicyjne?
Pozdrawiam.
erix
29.06.2009, 10:58:25
Nie jest intuicyjne, bo jak np. arkusz kalkulacyjny rozróżni, czy wyświetli podkolumny w kolumnach?
statek
29.06.2009, 16:30:56
Widocznie mamy różne intuicje. Zdecydowana większość arkuszy excela to zwykłe tabele: wiersze i kolumny, bez pod kolumn i pod wierszy. Mniejsza o to - nie da się to trudno:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.