Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]Return button i funkcja JS :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
mam taki kod

1. <?php
  2. <FORM method=&#092;"post\" id=\"wyslijshout\" name=\"wyslijshout\" onSubmit=\" HERE I NEED :)  \">
  3. <font color='white'>Wiadomo&#347;ć:</font><input type=\"text\" size=\"50\" maxlength=\"255\" name='tresc' id='tresc' border='1'></td><td><input type=\"button\" name=\"submit\" Value=\"Wyślij\" onClick=\"  HERE I NEED  \">
  4. <input type=&#092;"text\"  name='ukryty' style=\"display:none;\" value=\"$nr\" id='ukryty'>
  5. </Form>
  6. ?>

1. function tawerna_wyslij()
  2. {
  3.  
  4. var msg = document.forms['wyslijshout'].tresc.value;
  5. var nr = document.forms['wyslijshout'].ukryty.value;
  6.  
  7. advAJAX.get({
  8. url:"ajax/wyslij_shout.php?tresc="+msg+"&nr="+nr,
  9. onSuccess : function(obj) { alert(obj.responseText);},
  10. onError : function(obj) { alert("Błąd połączenia pliku!"); }
  11. });
  12.  
  13. document.forms['wyslijshout'].tresc.value="";
  14.  
  15. }

Kod jest prosty dosyć ... Ogólnie przerabiam swój stary skrypt... Wcześniej w shoutboxie opierałem się na Frame-ach więc mi było obojętne czy strona się odświeży. Teraz bazuję na Ajaxie... i teraz taki problem jest...

Funkcja działa, formularz też. Sprawa jest taka że chcę aby :
  1. <?php
  2. <input type=&#092;"button\" name=\"submit\" Value=\"Wyślij\" onClick=\"  HERE I NEED  \">
  3. ?>

po kliknięciu tego buttona wykonała się wyżej wspomniana funkcja. Ale jest haczyk... Chcę aby działało to też gdy kliknie się RETURN... I tu jest problem... nie wiem jak mogę wywołać funkcję wciskając przycisk return klawiatury... Czyli po prostu żeby button załapał. Wiem że jest to pytanie z którym ma problem wielu początkujących. Szukałem na tym forum, lecz temat nie dały mi odpowiedzi (może nie umiem zastosować tego w praktyce) proszę o pomoc smile.gif

Serio proszę o pomoc sad.gif ... Nie mam pojęcia jak tu zadziałać... ;\ sad.gif
skowron-line
a slyszał o czymś takim jak keycode w JS questionmark.gif
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ja...=Szukaj&lr=
wizard144
OK keyCode łapie... to teraz praktyczne...

1. <?php
  2. onKeyPress="if(keyCode == 15) return tawerna_wyslij(); "
  3. ?>

tak ?
skowron-line
Cytat(wizard144 @ 29.06.2009, 12:11:46 ) *
OK keyCode łapie... to teraz praktyczne...
  1. <?php
  2. onKeyPress="if(keyCode == 15) return tawerna_wyslij(); "
  3. ?>

tak ?

To my mamy za ciebie próbować questionmark.gif ty nam powiedz czy działa.
wizard144
sprawdzałem na różne sposoby, popróbuję jeszcze trochę, o wynikach będę informował...

Ok, wychodzi na to że muszę zrobić(niestety) jeszcze jedną funkcję... dzięki za pomoc wszelaką...

Pozdrawiam!

OK smile.gif To jeszcze pytanie -> Jak wywołać keyCode w FF ? smile.gif Bo przez window.event nie działa ... bo to tylko IE obsługuje smile.gif Zna ktoś odpowiedź?
skowron-line
google ma awarię questionmark.gif
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ke...oq=keycode+fire
wizard144
Patrz.. na which trafiłem.. tylko coś nie działa -.- ... Zanim coś napiszę to sprawdzam w Google... siedzę nad tym od ponad godziny...window.event / which.keyCode/ window.event.which ... różnie już pisali i różnie sprawdzałem... Wiesz co ... dzięki za taką pomoc...
Fafu
może daj <form onsubmit="return twojafunkcja()"

ale zeby formularz sie nie wysylal musisz dać w twojejfunkcji(): return false;
wizard144
Właśnie o takie prostsze rozwiązanie mi chodziło... Bo opcja z wywoływaniem funkcji przy każdorazowym wciśnięciu klawisza jest pomyłką... Pomińmy fakt że przy polskich znakach wszystko sie sypie...

Ok spróbowałem, ale return false; Nic nie daje... formularz się wysyła... ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.