Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja operująca na tablicach działająca jak SQLowy DISTINCT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hudini5
Witam,
moj problem jest taki mam w bazie danych komórkę o nazwie adres w której treść się prezentuje np. tak: "Rzeszów,Powstańców śląskich" lub tak "Łańcut, Cetnarskiego" itd. funkcją explode wyciągam z takiego rekordu miasto i w pętli while generuje sobie nową tablice w której są miasta z tym że np. Rzeszów występuje kilka razy a ja chce wyświetlić tylko raz np. w liście rozwijanej. I pytanie czy jest jakaś funkcja operująca na tablicach która działa jak DISTINC z języka SQL. W zapytaniu nie moge jej użyć bo praktycznie Każdy rekord jest inny. Rozbicie komórki adres na 2 czyli np. adres i miasto nie wchodzi w grę.

oto fragment kodu:

1. <?php
  2. $query = "SELECT adres FROM osiedle";
  3. $wynik=@mysql_query($query);
  4. $i=1;
  5. while($row = mysql_fetch_array($wynik, MYSQL_NUM)){
  6. $adres = explode(",", $row[0]);
  7. $adres2[$i] = $adres[0];
  8. $i++;
  9. }
  10. foreach($adres2 as $v){
  11. echo "$v- ";
  12. }
  13. ?>

pętla foreach zwraca mi wszystkie elementy z tablicy. Np: "Rzeszów - Rzeszów - Rzeszów - Rzeszów - Łańcut - Łukawiec - Rzeszów - Budziwój - Budziwój - Rzeszów - "

Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki. Z góry dziękuje.
wookieb
MANUAL http://pl.php.net/array_unique

I MOŻNA to zrobić zapytaniem używając klauzuli GROUP BY
nospor
zestaw funkcji operujacych na tablicach:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.array.php
znajdziesz tu to, czego szukasz

ps: przenosze

edit: no i nadgorliwiec podal bezposredniego linka sad.gif
Hudini5
Serdecznie dziękuje za pomoc smile.gif w sumie wpadłem na pomysł żeby popatrzeć do manuala ale kiedyś mi wywaliło 47 funkcji odnośnie jakiegoś zagadnienia i zraziło mnie przeszukiwanie tego wszystkiego tym bardziej że mój angielski jest na poziomie podstawowym.
nospor
Cytat
że mój angielski jest na poziomie podstawowym.
link co ci dalem jest w wiekszosci po polsku
piotrooo89
Cytat
że mój angielski jest na poziomie podstawowym.

w manualu nie został użyty jakiś górnolotny dialekt języka angielskiego. nie ma tragedii.
Hudini5
Jaki pojazd a skąd ty wiesz na jakim poziomie ja rozumie angielski może akurat sobie nie radze z niektórymi tekstami? gdyby było inaczej przecież bym nie narzekał. A co do polskiego linka to rzeczywiście większość jest po polsku a zwłaszcza funkcja o którą mi chodziło ale jak ostatnio szukałem to większość była po ang. BTW dzięki za pomoc ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.